Βυθίζουν το ευρώ οι δηλώσεις περί «ιταλικού νομίσματος»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βυθίζουν το ευρώ οι δηλώσεις περί «ιταλικού νομίσματος»

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά τις δηλώσεις της ιταλικής επιτροπής προϋπολογισμού ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν εάν η Ρώμη εκδώσει το δικό της νόμισμα.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα βυθίστηκε στα χαμηλά τριών εβδομάδων, υποχωρώντας για πέμπτη συνεχή ημέρα. Λίγα λεπτά πριν τις 10 π.μ. κατέγραφε απώλειες 0,4% στα 1,1535 δολάρια, υπό το βάρος των ανησυχιών για την κυβέρνηση στην Ιταλία που διέπεται από έντονες ευρωσκεπτικιστικές και λαϊκίστικες τάσεις. Ο Κλαούντιο Μπόργκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το ευρώ δεν αρκεί» για να λύσει τα προβλήματα χρέος της γειτονικής χώρας, μετά τις προβλέψεις για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% το 2019.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται στο 3,40% και το spread έναντι του γερμανικού να διαμορφώνεται στις 296 μονάδες βάσης.

Οι δηλώσεις του Μπόργκι επέτειναν ακόμη περισσότερο την ανησυχία στην αγορά για την πορεία που θα αποφασίσει να πάρει η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση τη Δευτέρα ότι «μετά την εξαιρετικά δύσκολη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, θα κάνουμε το παν για να αποφύγουμε μια νέα ελληνική -εν προκειμένω ιταλική– κρίση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider