Η «παντοδυναμία» του Ερντογάν βυθίζει ξανά τη λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «παντοδυναμία» του Ερντογάν βυθίζει ξανά τη λίρα

Ο συγκεντρωτισμός των εξουσιών στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου τρέπει σε φυγή τους επενδυτές, καθώς εντείνεται η ανασφάλεια για την «επόμενη ημέρα».

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέα χαμηλά την Πέμπτη, χάνοντας το 5% της αξίας του. Η ισοτιμία διαμορφώνεται σήμερα στο 4,9767 έναντι του δολαρίου και στο 5,6189 έναντι του ευρώ.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει «βουτιά» 25% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και 23% έναντι του ευρώ, εν μέσω έντονων φόβων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, και κυρίως την επιμονή του Τούρκου προέδρου στη μείωση των επιτοκίων για λόγους τόνωσης της ανάπτυξης. Όσο, όμως, διατηρούνται χαμηλά τα τουρκικά επιτόκια, οι ροές κεφαλαίων από τη χώρα συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στην ισοτιμία.

«Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας. Πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα πτώση των επιτοκίων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή την προσπάθεια δεν θα τη στηρίξουν μόνο οι κρατικές τράπεζες, αλλά και οι δημόσιες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider