Βουτιά 10% καταγράφει η τουρκική λίρα τον Μάιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά 10% καταγράφει η τουρκική λίρα τον Μάιο

Τον χειρότερο μήνα της ιστορίας της διανύει η τουρκική στερλίνα, η οποία έχει σημειώσει βουτιά 10,6% έναντι του ευρώ τον Μάιο.

Σήμερα, Τετάρτη, η λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας ζημιές 1,2%, μετά τη διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει στην ελεύθερη πτώση του νομίσματος. Στις 14:24 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία λίρας/ευρώ κυμαινόταν στο 5,4704.

«Οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια τώρα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Κρίστιαν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της TD Securities στο Λονδίνο. «Δεν υπάρχει πάτος στην πτώση της στερλίνας, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νομισματική κρίση. Σύντομα θα δούμε και τους Τούρκους να πουλάνε το νόμισμά τους και αυτό θα βλάψει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη», προειδοποιεί.

Από την αρχή του έτους, το νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει βυθιστεί κατά 21%, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση μεταξύ των αναδυόμενων νομισμάτων μετά το πέσο της Αργεντινής.

Το τουρκικό χρηματιστήριο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση της λίρας δεν εδράζεται σε οικονομικά στοιχεία και απέδωσε την απώλεια της αξίας του σε «κερδοσκοπικές προσεγγίσεις» που αποσκοπούν να στοχοποιήσουν την τουρκική οικονομία. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί σήμερα κατά 1, ενώ η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 7,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider