Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών η τουρκική λίρα

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βυθίστηκε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ τη Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου καταγράφει νέο υψηλό.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση, η λίρα καταγράφει απώλειες 1,3% με την ισοτιμία δολαρίου/λίρας να διαμορφώνεται στο 4,5508 και ευρώ/λίρα στο 5,2714. Η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων ασκούν ασφυκτική πίεση στο τουρκικό νόμισμα, καθώς τα δολαριακά κεφάλαια επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνοντας τη φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία.

Μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και τις δηλώσεις Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα παρακάμψει την κεντρική τράπεζα διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια, οι επενδυτές έχουν τραπεί σε φυγή από τη γειτονική χώρα βυθίζοντας σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα το νόμισμα και εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 15,17%, καταγράφοντας νέο υψηλό.

«Δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε, αλλά η υποχώρηση της λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν αναλάβει η κεντρική τράπεζα αποφασιστικά μέτρα και δεν προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση, οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν», σχολιάζει ο Πίοτρς Μάτις, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Rabobank του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider