Θετικό το momentum για το ευρώ – Πού θα φτάσει το ράλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό το momentum για το ευρώ – Πού θα φτάσει το ράλι
Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνει την εικόνα της Ευρωζώνης και αποτελεί ισχυρό «καύσιμο» για το ενιαίο νόμισμα.

Από τη «γέννησή» του πριν από δύο δεκαετίες, το ευρώ έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπο με σφοδρές κριτικές, οι οποίες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη.

«Μια νομισματική ένωση χωρίς μια δημοσιονομική ένωση είναι δυσλειτουργική και καταδικασμένη να αποτύχει». Αυτό είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, το βασικό επιχείρημα των πιο φανατικών επικριτών του ενιαίου νομίσματος όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όμως την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως κάτι αλλάζει. Σύμφωνα με πλειάδα πολιτικών παρατηρητών και οικονομικών παραγόντων, ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν στις αρχές της εβδομάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης. Τουλάχιστον εν καιρώ κρίσης. Και αυτό το αίσθημα ενότητας δείχνει να κερδίζει το μυαλό και την καρδιά των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης:

Η ενθαρρυντική αυτή εικόνα έχει ήδη περάσει στην αγορά συναλλάγματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το ευρώ έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα επίπεδα των 1,16 δολαρίων τα τελευταία 24ωρα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Τα πρώτα δείγματα… ενότητας και αλληλεγγύης

«Το ευρώ γιορτάζει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της Ευρωζώνης», επισημαίνουν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Rabobank. «Το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι τεράστιο και πιθανότατα θα αποδειχθεί ανεπαρκές, στην περίπτωση που ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας που οδηγήσει σε νέα lockdown στην Ευρώπη. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατόρθωσαν να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς – και μάλιστα νωρίτερα από ότι όλοι ανέμεναν – κρίνεται σίγουρα θετικό», εκτιμούν οι αναλυτές της Rabobank.

«Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας βελτιώνουν την εικόνα της Ευρωζώνης. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που κατά καιρούς έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το σύνολο του ευρωπαϊκού μοντέλου», εξηγεί ο Gary Kirk της βρετανικής TwentyFour Asset Management.

Κανείς ωστόσο δεν περιμένει, σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης να οδηγήσει εν μια νυκτί σε μια ολοκληρωμένη δημοσιονομική ένωση. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το πακέτο ανάκαμψης της Ευρωζώνης, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της, είναι προσωρινό. Ωστόσο, συνηγορούν ότι δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο για το μέλλον και σίγουρα αποτελεί ισχυρό «καύσιμο» για το ράλι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Άνοδος στα 1,20 δολάρια… ή ακόμη και στα 1,30 δολάρια;

Ανατίμηση του ευρώ στα 1,18 δολάρια ή και λίγο υψηλότερα προβλέπουν προσεχώς οι αναλυτές της Credit Agricole, μετά τις θετικές εξελίξεις των Βρυξελλών.

«Η συμφωνία των Ευρωπαίων αποσύρει μεγάλο μέρος του φόβου πως η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη», σχολιάζει, μιλώντας στο Bloomberg, ο Patrick Armstrong της Plurimi Wealth. «Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον σε δύσκολους καιρούς, η Ευρωζώνη διαθέτει τη δημοσιονομική ένωση που χρειάζεται», προσθέτει ο ίδιος. Όπως προβλέπει, μάλιστα, ο Armstrong, η συμφωνία έχει ενισχύσει τις προοπτικές ανόδου του ευρώ. «Δεν αποκλείεται να δούμε το ευρώ στα 1,20 δολάρια», εκτιμά.

Άνοδο του ευρώ στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων βλέπει και ο Andreas Meyer της Aramea Asset Management.

Ακόμη πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Mizuho, προσδοκώντας εκτίναξη του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα των 1,30 δολαρίων σε ορίζοντα 12 μηνών. Πρόκειται για επίπεδα τα οποία έχει να «δει» το ευρώ, εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider