Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου η στερλίνα, την Πέμπτη, στον απόηχο των νέων δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, για το Brexit.

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν έδωσε στη Βρετανία περιθώριο 30 ημερών για να βρει μια λύση στο αποκαλούμενο ιρλανδικό «backstop» (δίχτυ ασφαλείας), αλλά ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Είπα πως αυτό που μπορεί κάποιος να επιτύχει σε τρία ή δύο χρόνια, μπορεί επίσης να επιτευχθεί σε 30 ημέρες. Για να το πω καλύτερα, κάποιος πρέπει να πει πως μπορεί να το επιτύχει και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

«Δεν πρόκειται για τις 30 ημέρες. Οι 30 ημέρες ειπώθηκαν ως ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να το επιτύχουμε σε σύντομο χρόνο επειδή η Βρετανία έχει δηλώσει πως θέλουν να φύγουν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Βερολίνο με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Μέρκελ φάνηκε να δηλώνει πως μια λύση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

«Ειπώθηκε πως θα βρούμε πιθανόν μια λύση σε δύο χρόνια. Όμως θα μπορούσαμε επίσης να βρούμε μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;», είπε η Μέρκελ.

Ο Τζόνσον δήλωσε επανειλημμένα πως το ιρλανδικό backstop - που αποτελεί ένα πρωτόκολλο στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία πέτυχε η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι - πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Μέρκελ του έδωσε περιθώριο 30 ημερών για να βρει εναλλακτικές επιλογές και πρόσθεσε πως υπάρχει ευρύ πεδίο για μια συμφωνία.

Στον απόηχο των δηλώσεων της Μέρκελ, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,75%, ξεπερνώντας τα 1,22 δολάρια.

Από τις αρχές του έτους και υπό το βάρος της αβεβαιότητας για το Brexit, το βρετανικό νόμισμα μετρά απώλειες άνω του 5%, ενώ από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016, η στερλίνα έχει χάσει το 14% της αξίας.