Brexit: Σε χαμηλά 4 μηνών «βυθίζει» τη λίρα το πολιτικό χάος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Σε χαμηλά 4 μηνών «βυθίζει» τη λίρα το πολιτικό χάος
Η στερλίνα υποχωρεί έναντι του ευρώ, για 13η διαδοχική συνεδρίαση. Πτωτικά κινείται και έναντι του δολαρίου.

Στη δίνη του πολιτικού χάους που απειλεί τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του αδιεξόδου για το Brexit, βυθίζεται το βρετανικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, η στερλίνα υποχωρεί έναντι του ευρώ για 13η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ζητά στήριξη για μια «ύστατη προσπάθεια» για το Brexit, ενώ έχει ήδη ανοίξει «παράθυρο» για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος. Οι πιέσεις να παραιτηθεί ολοένα και εντείνονται.

Το βρετανικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και έναντι του δολαρίου, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στη Βρετανία επιδρά αρνητικά στη στερλίνα.

«Η τελευταία απόπειρα της Τερέζα Μέι να καταλήξει σε έναν βιώσιμο συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέρρευσε σαν… ένας χάρτινος πύργος. Η ίδια δεν έλαβε στήριξη από κανέναν… Οι πιέσεις στη στερλίνα θα συνεχιστούν», προειδοποιεί ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.

Το βρετανικό νόμισμα έχει σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις – έναντι όλων των άλλων νομισμάτων – αυτό το μήνα, καθώς η αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit κάνει ζημιά στο επιχειρηματικό κλίμα, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Λίγο νωρίτερα, η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,3% στα 1,2668 δολάρια. Μέχρι στιγμής για τον Μάιο μετρά απώλειες 2,8%. Έναντι του ευρώ, υποχωρούσε κατά 0,4% στα 88,17.

«Εάν η Τερέζα Μέι παραιτηθεί τώρα, το κλίμα θα βελτιωθεί ευθύς αμέσως και οι πιέσεις προς τη στερλίνα θα μειωθούν», προβλέπει ο Fritz Louw, αναλυτής της MUFG Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider