Γιατί όλοι ανησυχούν για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί όλοι ανησυχούν για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας
Τι συμβαίνει με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας. Τι κρύβουν οι περίεργες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Όλη η αλήθεια.

Αρνείται η τουρκική κεντρική τράπεζα να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες, περίεργες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και είναι προφανές πως οι επενδυτές κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Τα τελευταία 24ωρα άλλωστε η τουρκική λίρα έχει δεχθεί νέο γύρο πιέσεων, στη σκιά των φημών πως η κεντρική τράπεζα της χώρας παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Οι πληροφορίες για τη δράση της κεντρικής τουρκικής τράπεζας εντείνουν τις ανησυχίες πως εξαντλούνται τα αποθεματικά της Τουρκίας.

Εξαντλούνται πράγματι τα αποθεματικά της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα; Μέσα από μια σειρά χρήσιμων ερωτήσεων και απαντήσεων, το Bloomberg επιχειρεί να ρίξει φως στα… κρατικά ταμεία της γειτονικής χώρας.

Πόσα εκτιμώνται τα αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα;

Αυτό εξαρτάται… Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τουρκικής τράπεζας σε ξένο νόμισμα ανέρχονται στα 28,4 δισ. δολάρια (μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 12 Απριλίου). Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διαμαρτύρεται για τα στοιχεία του ΔΝΤ και ισχυρίζεται ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα πλησιάζουν τα 98 δισ. δολάρια.

Γιατί οι επενδυτές εκφράζουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας;

Η Τουρκία έχει περίπου 118 δισ. δολάρια χρέος σε ξένο νόμισμα, το οποίο λήγει εντός των ερχόμενων 12 μηνών. Για να κατορθώσει το τουρκικό δημόσιο να αποπληρώσει αυτό το χρέος, θα πρέπει να κάνει χρήση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει 1,6 δισ. δολάρια (!) από τα τουρκικά ομόλογα, που έχουν εκδοθεί σε τουρκική λίρα, φέτος, στη σκιά της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που έχει πλήξει την Τουρκία.

Η ξαφνική, άλλωστε, υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Μάρτιο ήταν αρκετή για να οδηγήσει τη λίρα στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της σε έναν χρόνο. «Πουλήστε τις λίρες», είχε συστήσει τότε σε κάθε επενδυτή η JP Morgan.

Γιατί οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την πορεία των τουρκικών συναλλαγματικών αποθεμάτων;

Μια σειρά από περίεργες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τον περασμένο μήνα έδωσε την εξής εντύπωση στις αγορές: Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αυξάνονται, ενώ στην πραγματικότητα εγείρονται υποψίες ότι προορίζονται για άλλες χρήσεις. Χρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται και από μεγάλη διαφάνεια.

Για πόσα χρήματα μιλάμε;

Σε διάστημα τριών εβδομάδων (μέχρι τις 12 Απριλίου), τα καθαρά αποθέματα σε συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας της χώρας αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. τουρκικές λίρες (ή κατά 3,5 δισ. δολάρια).

Πού είναι τα χρήματα;

Κανείς δεν ξέρει πού είναι τα χρήματα. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση που έρχεται στο μυαλό του καθενός. Υπάρχει όμως και η δύσκολη απάντηση. Η κεντρική τράπεζα κάνει χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να στηρίξει τη λίρα. Είναι όμως υποχρεωμένη να ανακοινώνει τυχόν παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Αλλά δεν το κάνει. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η τελευταία παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος ήταν στις 23 Ιανουαρίου 2014 (!). Αυτό το στοιχείο αρκεί για να κάνει τους επενδυτές να αναρωτηθούν για το αν η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει έμμεσα.

Τι λένε οι επενδυτές;

Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει. Η αξιοπιστία της έχει ήδη πληγεί, άλλωστε, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που έχει δεχθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πορεία των συναλλαγματικών αποθεμάτων δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το θεσμικό δίκτυο στην Τουρκία δείχνει να καταρρέει…», προειδοποιούν οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider