Όλα τα σενάρια για το Brexit και τη στερλίνα – Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα τα σενάρια για το Brexit και τη στερλίνα – Τι επιφυλάσσει το μέλλον
Οι τρέχουσες κινήσεις του βρετανικού νομίσματος επιβεβαιώνουν πως οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τον μοναδικό καταλύτη για την «επόμενη μέρα» στην αγορά συναλλάγματος.

Με το «βλέμμα» στραμμένο στο «Γόρδιο Δεσμό» που λέγεται Brexit βρίσκεται συνεχώς η στερλίνα, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει κι εκείνη με τη σειρά της τι κρύβει το μέλλον για τη Βρετανία και δη τη βρετανική οικονομία.

Στο «άκουσμα» της είδησης πως το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα υποστήριζε τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, το βρετανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά, επιβεβαιώνοντας πως οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τον μοναδικό καταλύτη για τις μελλοντικές του κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.

«Στην πραγματικότητα, μόνο μια ήπια έκβαση σε ό,τι αφορά το Brexit έχει αποτιμηθεί από την αγορά συναλλάγματος», σχολιάζουν οι αναλυτές, με τους οποίους συνομίλησε το πρακτορείο Marketwatch. Όπως εξηγούν, η μετριοπαθής έκβαση δεν είναι παρά ένα «ήπιο» Brexit, κατά το οποίο η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, τόσο σε όρους εμπορίου, όσο και ελεύθερης κίνησης πολιτών.

Υπάρχουν όμως, όπως είναι φυσικό κι άλλα σενάρια – όπως εκείνο ενός «σκληρού» και «άτακτου» Brexit ή ακόμη και το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit – τα οποία, αν επιβεβαιωθούν θα οδηγήσουν είτε σε μεγάλη πτώση, είτε ακόμη και σε απρόσμενο ράλι, τη στερλίνα.

«Ένα άτακτο Brexit μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) το ευρώ έναντι της στερλίνας», προβλέπουν οι αναλυτές της Rabobank. Υπενθυμίζεται ότι τώρα η ισοτιμία ευρώ προς στερλίνα κινείται πέριξ του 0,8677.

Στο καλύτερο, δυνατό σενάριο η ισοτιμία ευρώ προς στερλίνα θα κινηθεί κοντά στο εύρος 0,80 με 0,82, εκτιμά, από την πλευρά της, η Nomura.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμη κι αν ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τις 29 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει το Brexit», γράφει το Marketwatch.

«Οι πιθανότητες αναβολής του Brexit αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Αν η Βρετανία δεν φύγει άτακτα από την ΕΕ, δεν αποκλείεται η στερλίνα να ‘κλειδώσει’ κοντά στα επίπεδα των 1,30 δολαρίων», προβλέπουν οι αναλυτές FXTM.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι αυτή την ώρα, η στερλίνα κινείται κοντά στα 1,3132 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider