Είτε κατορθώσει, είτε όχι, η Τερέζα Μέι, να πετύχει τη συμφωνία που επιθυμεί με την ΕΕ, για το Brexit, τα προβλήματα για τη στερλίνα παραμένουν.

«Η ζημιά για το βρετανικό νόμισμα έχει γίνει. Και τα προβλήματα δεν μοιάζουν να έχουν τελειωμό», γράφει το Bloomberg, παρακολουθώντας στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων Βρυξέλλων-Λονδίνου, αλλά και τον αντίκτυπο αυτών στη στερλίνα.  Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για ένα ελεγχόμενο Brexit – και αποφευχθεί ο εφιάλτης μιας «άτακτης» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ – το βρετανικό νόμισμα δεν πρόκειται να ησυχάσει. Και αυτό γιατί τα σημάδια που έρχονται από την πορεία της βρετανικής οικονομίας είναι τουλάχιστον ανησυχητικά.

«Μια συμφωνία για το Brexit θα μειώσει αυτόματα την αβεβαιότητα, ωστόσο η ζημιά στην οικονομία έχει γίνει. Τυχόν ράλι στη στερλίνα θα είναι βραχύβιο», εκτιμά η SEB.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις short θέσεις μας στη στερλίνα», σημειώνουν οι αναλυτές της Aberdeen Standard Investments.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι κατά το περασμένο τρίμηνο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό, σε διάστημα έξι ετών.

Και η στερλίνα όμως δεν πάει πίσω. Το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει το 12% της αξίας του από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μην επιδοθεί… σε ράλι η στερλίνα», προβλέπει η SEB.

Να σημειωθεί εδώ πως η στερλίνα διαπραγματευόταν πάνω από τα 1,40 δολάρια πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ τώρα, μετά βίας, να φτάσει τα 1,38 δολάρια. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.