Χρηματιστήριο: Πτώση με βαρίδια τις τράπεζες λόγω MSCI

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πτώση με βαρίδια τις τράπεζες λόγω MSCI
Πιέσεις στους τίτλους που βρίσκονται στο επίκεντρο της φημολογίας γύρω από την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που για μία ακόμα φορά χαρακτηρίστηκε από το μικρό τζίρο.

Με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση στη συνεδρίαση της Δευτέρας χάνοντας τα επίπεδα των 640 μονάδων.

Αρνητικά στο κλίμα συνέβαλε η επικείμενη διαγραφή τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece Standard. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπορευσιμότητα των τραπεζικών τίτλων, καθώς πολλοί index investors θα σταματήσουν να παρακολουθούν τις συγκεκριμένες μετοχές.

Συγκεκριμένα, η αφαίρεση της Τράπεζας Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece είναι σίγουρη, καθώς η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον πολύ κάτω από το όριο για παραμονής της τον δείκτη. Ζητούμενο είναι τι θα ισχύσει για την Eurobank.

Επιβαρυντικά συνέβαλε και η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τα οποία επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία και το ράλι στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 4,4% και η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,5%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 4,58%. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 1,091 ευρώ με πτώση 6,59%. Η Eurobank έκλεισε στα 0,560 ευρώ με πτώση 5,56%. Η Εθνική έκλεισε στα 1,322 ευρώ με πτώση 5,17%. Η Alpha Βank υποχώρησε στα 1,235 ευρώ με απώλειες 3,36%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 635,20 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 47,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 17,3 εκατ. τεμάχια. Η αύξηση του τζίρου σχετίζεται με τη δημόσια πρόταση του Hellenic Healthcare για το 100% του Υγεία, στην τιμή των 0,95 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως για ακόμη μια φορά η αγορά κινείται στο στενό εύρος διακύμανσης των 610 -640 μονάδων. Οι ίδιοι σημειώνουν πως είναι σημαντικό να μην χαθούν οι 610 μονάδες, καθώς ύστερα το ΧΑΑ θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις 575 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,49%, στις 1.674,92 μονάδες, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.026,40 μονάδες με πτώση 0,06%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider