«Πρεμιέρα» για το Χρηματιστήριο στις αναπτυσσόμενες αγορές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πρεμιέρα» για το Χρηματιστήριο στις αναπτυσσόμενες αγορές

Νέα εποχή ξημερώνει τη Δευτέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επιστρέφει μετά από πάρα πολύ καιρό και με νέα δεδομένα στο «κλαμπ» των αναπτυσσόμενων αγορών.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η τελευταία κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο ανήκε στις αναπτυγμένες (developed) αγορές, αφού από τη Δευτέρα επιστρέφει στις προηγμένες αναπτυσσόμενες αγορές (advanced emerging markets) από τον οίκο FTSE.

Η εξέλιξη αυτή στέλνει… 15 ολόκληρα χρόνια πίσω το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η τελευταία φορά που βρισκόταν στον κατάλογο των αναπτυσσόμενων αγορών ήταν το 2001. Και από τότε θα ήταν πολύ λίγο να πει κανείς πως απλά… άλλαξαν πολλά, αφού μέσα σε μια δεκαπενταετία, η ελληνική οικονομία – και μαζί της το ελληνικό χρηματιστήριο – έχουν περάσει τουλάχιστον από «σαράντα κύματα».

Η ελληνική αγορά αλλάζει σελίδα, με το μέλλον να προδιαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο. Δεδομένου ότι οι υποχρεωτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ολοκληρώνονται, παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς επισημαίνουν πως πλέον οι καταλύτες για τις κινήσεις στο ταμπλό θα είναι περιορισμένοι και πολύ συγκεκριμένοι.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε ήπιους τόνους, λόγω των ισχνών όγκων που εκτιμάται πως θα καταγράψουν οι διεθνείς αγορές, ενόψει του Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου.

Από την ερχόμενη, ωστόσο, εβδομάδα και δη με την έλευση του Απριλίου, χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως αποκλειστικός καταλύτης για την πορεία της ελληνικής αγοράς θα είναι οι εξελίξεις που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται υπεραγορασμένο», δήλωσε, μιλώντας στο insider.gr, o Μanaging Partner της Orion Capital, Γιάννης Καλογεράκης. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την προσδοκία πως «παρά την αβεβαιότητα για την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, είναι αναγκαία η επιστροφή της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε καλύτερα επίπεδα από τα τρέχοντα, τα οποία κρίνονται εξευτελιστικά».

Τι αλλάζει

Από την αναθεώρηση των δεικτών του οίκου FTSE προκύπτει πως 22 ελληνικές εταιρείες θα συμμετέχουν σε αυτούς. Πρόκειται για 22 εταιρείες, οι οποίες διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, εκείνες της υψηλής (Large Cap), της μεσαίας (Mid Cap) και της μικρής (Small Cap) κεφαλαιοποίησης.

Αναλυτικότερα, στον δείκτη Large Cap θα συμμετέχουν τρεις ελληνικές μετοχές, ήτοι της Alpha Bank, της Εθνικής και του ΟΤΕ.

Στον δείκτη Mid Cap θα συμμετέχουν οκτώ ελληνικές μετοχές, ήτοι της Eurobank, της Τραπέζης Πειραιώς, της Folli Follie, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Jumbo, της Motor Oil, του Τιτάνα και του ΟΠΑΠ.

Στον δείκτη Small Cap θα συμμετέχουν έντεκα μετοχές, ήτοι της ΕΧΑΕ, της Aegean Airlines, του Ελλάκτορα, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, της Fourlis, του Μυτιληναίου, της ΜΕΤΚΑ, της ΓΕΚ TΕΡΝΑ, της Τέρνα Ενεργειακή και της Grivalia Properties.

Οι έντεκα εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες Large Cap και Mid Cap θα περιλαμβάνονται και στον πιο γνωστό δείκτη του οίκου FTSE, τον FTSE All World.

Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι πως από τις 22 ελληνικές εταιρείες μόνο τέσσερις εταιρείες αποτελούν πραγματικές νέες προσθήκες στους δείκτες του οίκου FTSE. Πρόκειται για τις μετοχές των Aegean Airlines, Fourlis, ΓΕΚ TΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider