Mε sell-off αποχαιρέτησε τις αναπτυγμένες αγορές το ΧΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mε sell-off αποχαιρέτησε τις αναπτυγμένες αγορές το ΧΑ

Mε βαριές απώλειες «επιστρέφει» στις αναπτυσσόμενες αγορές μετά από πολλά χρόνια το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η τελευταία κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο ανήκε στις αναπτυγμένες (developed) αγορές, αφού, από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου επιστρέφει στις προηγμένες αναπτυσσόμενες αγορές (advanced emerging markets) από τον οίκο FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών «έχασε» την Παρασκευή τις 550 μονάδες, κλείνοντας στις 548,58 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,29%. Η μεταβλητότητα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν έντονη, ενώ ενδοσυνεδριακά το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 576,87 μονάδες, με άνοδο 1,70%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,11%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 13,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 304,916 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 392.215.738 τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,99%.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,46% στα 1,73 ευρώ, η Eurobank κατά 3,03% στα 0,80 ευρώ, η Εθνική υποχώρησε κατά 1,70% στα 0,231 ευρώ και η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,56% στα 0,178 ευρώ.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς με 155.100.381 και 123.146.025 τεμάχια, αντιστοίχως, ενώ τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 60,242 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 40,048 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 67 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

«Η συνεδρίαση της Παρασκευής επιβεβαίωσε περίτρανα πως έκαναν παιχνίδι οι βραχυχρόνιοι αγοραστές. Όντες πρόθυμοι, βγήκαν μπροστά και άρχισαν να κλείνουν θέσεις λόγω του rebalancing», δήλωσε, μιλώντας στο insider.gr o Μanaging Partner της Orion Capital, Γιάννης Καλογεράκης. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, βραχυπρόθεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται υπεραγορασμένο.

Ο κ. Καλογεράκης, αφού παραδέχεται πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν «ταλαιπωρηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα – και λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας», εκφράζει την προσδοκία επιστροφής της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε καλύτερα επίπεδα, από τα τρέχοντα «εξευτελιστικά», όπως τονίζει ο κ. Καλογεράκης.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, οι κινήσεις τεχνικού χαρακτήρα που συνδέονται με τη μετάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναπτυσσόμενες αγορές από τον οίκο FTSE ολοκληρώθηκαν και πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο θα κληθεί να τιμολογήσει αμιγώς τα οικονομικά και πιθανώς τα πολιτικά δεδομένα που συνδέονται με την αξιολόγηση.

«Όπως και να έχει η ταυτότητα των επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτή την εαρινή ανοδική επίθεση θα κριθεί την ερχόμενη ∆ευτέρα», τόνισε.

Κατά τη Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ ο καταλύτης της επόμενης κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και μόνο. «Προς το παρόν η επιχειρούμενη επίπεδη διόρθωση διατηρεί ακόμα τις ελπίδες των αγοραστών σε ισχύ θέτοντας τον επόμενο στόχο διαφυγής στις 655 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης. Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως θα θεωρηθεί ότι η αγορά έχει αλλάξει τάση, αν ο Γενικός ∆είκτης κινηθεί χαμηλότερα από τις 530 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider