Πρόβα τζενεράλε για τις αναδυόμενες κάνει το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόβα τζενεράλε για τις αναδυόμενες κάνει το Χρηματιστήριο

Τζίρος πάνω από 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και κέρδη 35% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι δύο ενδείξεις που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ιδίως όταν όλα έχουν «παγώσει» στην οικονομία εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ωστόσο, για τις δύο εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου –σε όρους όγκου συναλλαγών και μεταβολής του Γενικού Δείκτη– υπάρχει εξήγηση και ακούει στο όνομα rebalancing.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον δείκτη FTSE των ανεπτυγμένων αγορών, όπου κατατάχθηκε με την ένταξη στην Ευρωζώνη το 2001, στον αντίστοιχο δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του οίκου FTSE να υποβαθμίσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει παίξει η επιβολή των capital controls τον περασμένο Ιούλιο, σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική θέση της χώρας. Η μετάταξη είναι γνωστή από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς κύκλους, πάντως, ότι η υποβάθμιση του χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές γεννά ευκαιρίες, καθώς «αναγκάζει» τα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, και ιδίως αυτά που ακολουθούν δείκτες (index funds) να τοποθετηθούν στις ελληνικές μετοχές.

«Από χειρότερος της πόλης γίνεσαι καλύτερος του χωριού», αναφέρει χαρακτηριστικά στο insider.gr στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται άνοδος και υψηλός τζίρος στο ΧΑ, παρά το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα εν αναμονή της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America για τον Μάρτιο, στην ελληνική αγορά αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 300 εκατ. δολάρια, τα οποία μάλιστα η τράπεζα επιμερίζει στα κυριότερα blue chips ως εξής:

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η τοποθέτηση των ξένων funds στην «υποβαθμισμένη» αγορά πραγματοποιείται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με τις εισροές να κορυφώνονται στις τελευταίες συνεδριάσεις -ή ακόμη και την τελευταία- πριν τη μετάταξη.

Το γεγονός αυτό εξηγεί τις ισχυρές ανοδικές τάσεις των προηγούμενων ημερών στο ΧΑ και ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, με το αποκορύφωμα των εισροών να αναμένεται την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider