Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli-Follie

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli-Follie

Ανεστάλη την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli-Follie, μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας. Στην ανακοίνωση της η Folli Follie αναφέρει «μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».

H μετοχή χτες έκλεισε στα 4,88 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 24,8% και την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί περαιτέρω στα 321 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της αναστολής της μετοχής ακουγόταν έντονα τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, αφού η διοίκηση της Folli Follie τρεις εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της QCM δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις απέναντι στις κατηγορίες του fund.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης είχε υπεραμυνθεί της απόφασης να μην υπάρξει αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα, είχε επισημάνει ότι «με βάση τον νόμο 3371/2005, στο άρθρο 17 προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής στη διαπραγμάτευση μιας μετοχής είτε από το Χρηματιστήριο είτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως, κυρίως από την IOSCO, την Παγκόσμια Ενωση Κεφαλαιαγορών, αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα και συνεπώς η χρησιμότητα του μέτρου, διότι δεν επηρεάζει θετικά στο θέμα της μεταβλητότητας, επειδή διαπιστώνεται ότι μετά την αναστολή και την επαναφορά της διαπραγμάτευσης παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις λόγω αυξημένων πωλήσεων των εγκλωβισμένων επενδυτών. Κυρίως όταν πρόκειται για φήμες ή δημοσιεύματα που αφορούν την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

Συνεπώς το μέτρο αυτό θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιείται με φειδώ. Οποιος έχει εμπιστοσύνη στον μηχανισμό ανεξάρτητης διαμόρφωσης της τιμής, αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν στην κατεύθυνση εξισορρόπησης της τιμής μιας μετοχής, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Στην περίπτωση της FF Group δεν προέκυψε πρόβλημα το οποίο να προέρχεται από την εταιρεία, όπως η μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων ή η δημοσίευση με επιφυλάξεις του ορκωτού ελεγκτή, όπου λόγω ασυνέπειας της εταιρείας στις υποχρεώσεις της μπορεί να ανασταλεί η διαπραγμάτευση. Εδώ είχαμε απλά τη δημοσίευση μιας μελέτης ή, ακόμη χειρότερα, τη μετάδοση μιας φήμης για μια άλλη εταιρεία και όχι ένα γεγονός που προέρχεται από την ίδια την εταιρεία. Επίσης δεν υπήρξε κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως είχαμε πρόσφατα την περίπτωση μιας πυρκαγιάς ή την απαγωγή ενός επιχειρηματία, όπου επηρεαζόταν η λειτουργία της επιχείρησης. Η απόφαση συνεπώς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μην ανασταλεί η διαπραγμάτευση ήταν ορθή, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα δεδομένα που βρίσκονταν στη διάθεσή μας, τα οποία αποτελούν ένα πρωτόγνωρο σύνολο για την ελληνική κεφαλαιαγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider