Δεν σηκώνουν κεφάλι οι αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν σηκώνουν κεφάλι οι αγορές

Διευρύνονται οι απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια υπό την πίεση του πετρελαίου που υποχώρησε κάτω από τα 28 δολάρια/βαρέλι τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες να «βυθίζουν» στο κόκκινο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λίγο μετά τις 12.00, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρούσε κατά 3,67% στις 537,72%, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών σημειώνει «βουτιά» 10%. Από τους τραπεζικούς τίτλους, οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην μετοχή της Πειραιώς που υποχωρεί κατά 12,68%, ενώ ακολουθούν η Eurobank (-10,75%), η Εθνική (-8,55%) και η Alpha Bank (-6,80%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 10,71%. Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως η διάσπαση των 557 μονάδων φέρνει πλέον την αγορά πιο κοντά στην στήριξη των 470 μονάδων, η οποία αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό για το χρηματιστήριο.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, Μάνος Χατζηδάκης, στο ταμπλό βλέπουμε σήμερα μια «επιταχυνόμενη πτωτική κίνηση η οποία διαχέεται σε όλο το εύρος της αγοράς και συνδέεται με ενδεχόμενες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές για το θέμα του ασφαλιστικού και, ακολούθως, της αξιολόγησης. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με την αναταραχή που επικρατεί στις ξένες αγορές, έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, το οποίο λόγω της ιδιαιτερότητας της ελληνικής συγκυρίας προκαλεί σοβαρές αναστολές στους επενδυτές».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, οι εγχώριες μετοχές κινούνται σήμερα με βασικό άξονα την ψυχολογία, με τις τεχνικές στηρίξεις να έχουν διασπαστεί, ενώ οι μαζικές απώλειες των τραπεζών αντανακλώνται σε ολόκληρο το ταμπλό, χωρίς σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης μέχρι το πέρας της συνεδρίασης.

Ζοφερό εξελίσσεται το σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το θετικό άνοιγμα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να σημειώνει πτώση 0,2%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 0,52% στις 9.495,42 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε πτώση 0,78% στις 4.177,19 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε οριακά στις 5.790,49 μονάδες.

Από το πτωτικό σερί δεν ξέφυγαν ούτε τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας και για υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε νέα χαμηλά μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε τη Δευτέρα στις 16.955,57 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,1%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1% στις 1.387,93 μονάδες.

Πίσω από τις απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο, το οποίο «βούλιαξε» τη Δευτέρα στα 27,67 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider