Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ασιατικές αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ασιατικές αγορές

Σταθεροποιητικές τάσεις μετά από έντονη μεταβλητότητα παρουσίασαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας καταφέρνοντας να κλείσουν με μικρές απώλειες μετά την «ένεση» των 19,9 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας ώστε να εκτονωθεί το χθεσινό sell off που οδήγησε τους δείκτες στο -7%.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο της Σανγκάης, όπου χθες είχα ανασταλεί η διαπραγμάτευση καταγράφηκαν οριακές απώλειες 0,26% ενώ στο χρηματιστήριο της Σενζέν απώλειες 1,38%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενισχύθηκε στο 0,28%.

Αναλυτικότερα στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng εξάλειψε γρήγορα τα αρχικά κέρδη κλείνοντας πτωτικά κατά 0,54% στις 21.211,50 μονάδες ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,26% στις 3.287,77.

Με πτώση έκλεισε και το Χρηματιστήριο του Τόκιο στην Ιαπωνία καθώς ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,42% και διαμορφώθηκε στις 18.374,00 μονάδες ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραψε πτώση κατά 0,33% στις 1.504,71 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 σημείωσε σημαντικές απώλειες 1,63% στις 5.184 μονάδες ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 1.930,53 μονάδες.

Τη Δευτέρα, τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες της τάξης του 7% αναγκάζοντας τις εποπτικές αρχές να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών. Το sell off στην Κίνα παρέσυρε πτωτικά και τις υπόλοιπες αγορές, με το Τόκιο να υποχωρεί κατά 3% , τη Φρανκφούρτη κατά 4% και τη Wall Street κατά 1,5%.

Οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδονται στην περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, ως απόρροια των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση. Η εργοστασιακή παραγωγή, συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 10ο συνεχόμενο μήνα, με ρυθμό σαφώς μεγαλύτερο του Νοεμβρίου και πέραν των προβλέψεων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους σχεδόν 20 δισ. δολ. στις χρηματαγορές, ενώ οι αρμόδιες κινεζικές αρχές παρενέβησαν για τη σταθεροποίηση του γουάν.

Παράλληλα, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε την ανακοίνωση μέτρων εντός της ημέρας τα οποία έχουν στόχο να ρυθμίσουν τις πωλήσεις μετοχών από Κινέζους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider