Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει ο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα πιάνοντας το νήμα από την τελευταία κερδοφόρα εβδομάδα. Οι αγοραστές φαίνεται να δοκίμασαν τα όρια των πωλητών στις 830 μονάδες, με τους τελευταίους να ενεργοποιούνται και εν τέλει να κερδίζουν τη «μάχη σβήνοντας την όρμη».

Έτσι τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 827,06 μονάδες με τον τζίρο στα 50,26 εκατ. ευρώ. Οριακή άνοδος 0,07% σημείωσε ο FTSE 25 στις 1.985 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται στο 0,16% στις 526,23 μονάδες.

Εντυπωσιακά συνέχισε η Motor Oil που μετά το 5% της Παρασκευής, κατέγραψε άνοδο 2,05% με καταλύτη την άνοδο των τιμών πετρελαίου.

ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκαν με κέρδη άνω του 1% ενώ έντονη μεταβλητότητα να σημειώνεται στις τράπεζες με την Τρ. Πειραιώς και την Alpha Bank να «σβήνουν» τα κέρδη του 2,89% και 2,08% αντίστοιχα, κλείνοντας στο +1,02% και στο -0,23%

Η ΔΕΗ σημείωσε κέρδη 0,55% ετοιμάζοντας παράλληλα την έκδοση SLB 5ετούς ομολόγου με κουπόνι γύρω στο 3% όπως έγραφε την Κυριακή το insider.gr

«Βαρίδι» ο ΟΠΑΠ που έκλεισε στο -1,94% και η Lamda στο -0,90%.

Όπως ανέφερε ο Μάνος Χατζηδάκης σε ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής, «τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης αφού ανέβασε αποφασιστικά όγκους επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες καταγράφοντας μάλιστα στην συνεδρίαση της Τετάρτης νέο υψηλό έτους για να υποχωρήσει στην συνέχεια υπό την πίεση μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών. Η ακολουθία των τιμών κρίνεται άκρως συντηρητική–έως και αισιόδοξη-σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα έναντι τριών συνεχόμενων πτωτικών του δείκτη Nasdaq φαινόμενο αρκετά σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τα ηνία της αγοράς κρατώντας ανέπαφες κρίσιμες ζώνες τιμών όπως η ζώνη των 800 μονάδων που έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης. Κατά τα λοιπά η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων ακολουθεί ένα ξέφωτο ανόδου έως τις 910 μονάδες. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης».