Με Aegean και Jumbo πάνω από τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Aegean και Jumbo πάνω από τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο

Υψηλότερα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή διασπώντας τις 790 μονάδες και καταγράφοντας έντονη μεταβλητότητα. Σε ένα κλίμα διεθνούς νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων η ΧΑ κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 792,38 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 85,23 εκατ. ευρώ λόγω της υλοποίησης του rebalancing της Morgan Stanley στους δείκτες, με πακέτα σε ΟΠΑΠ και Eurobank. Άνοδο 0,93% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 1.892,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 468,24 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,40%, ο FTSE 25 2,14 % και ο τραπεζικός δείκτης στο 4,6%.

Ισχυρή άνοδο που ξεπέρασε το 4% κατέγραψε η Jumbo και η Aegean με τον ΟΠΑΠ και την Ελλάκτωρ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%.

Στις τράπεζες ανοδικά συνέχισε η Alpha Bank στο 2,94%, η Τρ. Πειραιώς 1,99%, η ΕΤΕ χαμηλότερα στο 0,62%, ενώ αντίθετη πορεία ακολούθησε η Eurobank με απώλειες 1,56%.

Από την άλλη στα ομόλογα το 10ετές έχει φτάσει υψηλότερα του 1% καταγράφοντας πτώση 0,45% στο 1,108%, ενώ το 5ετές κινείται στο 0,22%.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, ο Μάρτιος έχει μια αρνητική ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%. Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil. Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των δεικτοβαρών εταιριών αναμένεται εντός του μήνα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματατων τιτλοποιήσεων. Τέλος, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει τοσταδιακό άνοιγμα του εμπορίου μετά την νέα παράταση που δόθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν εναύσματα ενδιαφέροντος και ανάλογα με την ροή των πραγμάτων θα δώσουν περισσότερες αφορμές τάσης στην αγορά.Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης έδειξε αντοχή στην περιοχή των770 μονάδων, αρνούμενος να δοκιμάσει τιςαντοχές στήριξης των 750 μονάδων. Η...άρνηση ήταν πολύ πιο έντονη την Παρασκευή καθώς η αγορά θα είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την έντονα πτωτική πορεία των ξένων αγορών. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ελπιδοφόρα για τους αισιόδοξους καθώς η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από το ΧΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρω 22 μονάδων στον Γενικό Δείκτη δηλαδή μια διακύμανση που με το ζόρι έφθασε το 2,7%.

Προστατεύοντας λοιπόν τα κομβικά σημεία στήριξης το μοτίβο συσσώρευσης διατηρήθηκε, οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική και οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, επιτείνοντας την αναποφασιστική διαγραμματική εικόνα.Απόπλευράς συναλλαγών η αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος τηςεβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός κίνησης ως τις800 μονάδεςκαι εν συνεχεία για τα υψηλά έτους. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά αδύναμη καθώς η προσέγγιση των 800 μονάδων φαίνεται να ενεργοποιεί την προσφορά και στο πρόσφατο παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωση νέου εύρουςδιαπραγμάτευσης. Επομένωςη ετυμηγορία για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η συσσώρευσηκαι η πλάγια κίνηση σε στενό εύρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider