Χρηματιστήριο: Αδύναμη αντίδραση και απώλειες 1,26% για τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αδύναμη αντίδραση και απώλειες 1,26% για τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας
Το Χρηματιστήριο σε δύο συνεδριάσει «κατάφερε» να χάσει κρίσιμα και σημαντικά στηρίγματα, «βλέποντας» πλέον ανοιχτά τις 600 μονάδες. «Φτωχός» ο τζίρος στα 33,8 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.

Αδύναμη ήταν η αντίδραση του Χρηματιστήριου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά και το «κόκκινο» διήμερο που ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση άνω του 2%. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσπαθώντας να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, οδήγησαν το Χρηματιστήριο να χάσει κρίσιμα στηρίγματα, «βλέποντας» πλέον ανοιχτά τις 600 μονάδες.

Έτσι την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια αντίδραση στο 0,56% στις 612 μονάδες. Ο τζίρος παρέμεινε για πολλοστή σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 33,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια. Ενδεικτικό είναι πως η Euroxx αναμένει ότι ο τζίρος και η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου θα επανέλθουν το 2021.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,53%, στις 1.443 μονάδες, ενώ στο με οριακή άνοδο στο 0,10% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 890 μονάδες. Με κέρδη έκλεισε ο τραπεζικό δείκτης στο +0,42% στις 274 μονάδες.

Σε εβδομαδιάια βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26%, και ο τραπεζικός με πτώση 2,12%. Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Eurobank με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,4%, της Εθνική Τράπεζας στο 0,80% και της Alpha Bank στο 0,10%. Με κέρδη έκλεισαν και και εκτός τραπεζών η μετοχή της Μυτιληναίος στο 1,88%, και του ΟΤΕ στο 1,8%.

Παράλληλα διπλό «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης δίνει σήμερα η Ελλάδα, τρεις μήνες μετά την διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο «ΒΒ» από τον οίκο Fitch.

Τη σκυτάλη αυτη τη φορά παίρνουν οι Standard & Poor's (BB-) και DBRS (BB low) που θα θελήσουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για το πως θα κινηθούν στα rating actions και για το 2021. Τόσο ο αμερικανικός οίκος, όσο και ο καναδικός είχαν διατηρήσει σταθερό το rating, αλλάζοντας το outlook (οικονομικές προοπτικές) σε σταθερό από θετικό, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στο οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και ξένοι αναλυτές εκτιμούν, μιλώντας στο insider.gr, πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις -ιδιαίτερα δυσάρεστες- από τους δύο οίκους αξιολόγησης, διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Παράλληλα σημειώνουν ως βασικά «ατού» της Ελλάδας τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα, το ευνοϊκό προφίλ του δημοσίου χρέους αλλά και τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider