UBS: Πώς να χτίσετε επενδυτικές «άμυνες» στη σκιά του κορονοϊού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Πώς να χτίσετε επενδυτικές «άμυνες» στη σκιά του κορονοϊού
«Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο των δοκιμών εμβολίων, μπορούν να στηρίξουν την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων», εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.

Τον δρόμο για άνοδο των διεθνών αγορών ανοίγει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που καταγράφεται σε αρκετές χώρες του κόσμου, καθώς ο πλανήτης επιχειρεί την επιστροφή του στη «μερική» κανονικότητα.

«Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερες χώρες αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ η ίδια προσπάθεια καταβάλλεται και σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο των δοκιμών εμβολίων, μπορούν να στηρίξουν την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων», εκτιμούν οι αναλυτές της UBS σε νέα, 9σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον διακριτικό τίτλο «Portfolio choices in a post-COVID-19 world».

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η ελβετική επενδυτική τράπεζα, παρά τις θετικές εξελίξεις, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμένουν σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε να αντιληφθούν – και να αντιδράσουν εγκαίρως – στο ενδεχόμενο αντιστροφής του θετικού κλίματος.

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι επενδυτές

Προκειμένου να αποφύγουν… τα χειρότερα, οι παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να προχωρήσουν σε ευρεία αναδιάρθρωση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου, αλλά και να περιορίσουν εγκαίρως την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυνα assets, όταν οι μετοχές εισέλθουν σε πτωτική τροχιά.

Χρυσός και αμερικανικά ομόλογα είναι δύο assets που μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη προστασία, ενώ η στροφή στην αγορά της Κίνας κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη χώρα που προχώρησε σε επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν

Αναζητώντας τους πιθανούς νικητές και χαμένους των αγορών, στην εποχή της πανδημίας, οι αναλυτές της UBS καταρτίζουν τη δική τους λίστα. Όπως επισημαίνουν, ο κλάδος του online delivery για παραγγελία φαγητού κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει σε τζίρο τα 365 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Κερδισμένος από την πανδημία βγαίνει και ο κλάδος της τηλε-ιατρικής, όπως και οι τομείς αυτοματισμού και ρομποτικής, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Χρήσιμος οδηγός για τους επενδυτές

1. Πώς θα πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές;

Σύμφωνα με τη UBS, τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται απαραίτητη η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων και δη εκείνων που αφορούν σε ρευστότητα και ομόλογα. Μια δυναμική επανατοποθέτηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων θα διαδραματίσει τον δικό της, σημαντικό ρόλο, ενώ προστασία μπορεί πάντοτε να παρέχει ο χρυσός, ως το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης.

2. Έχουμε δει τα «χαμηλά» των διεθνών αγορών;

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως τα «χειρότερα είναι μάλλον πίσω» για τις διεθνείς αγορές, καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβάλλει το προηγούμενο διάστημα, ενώ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω σειράς μέτρων που υιοθετούν. Ωστόσο, το κακό σενάριο δεν μπορεί πλήρως να αγνοηθεί, καθώς κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και δη πόσο σφοδρό θα είναι αυτό.

3. Δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, πόσο καλή ιδέα είναι η διακράτηση της ρευστότητας;

Η UBS αναγνωρίζει πως κατά την κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού, δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που προτίμησαν την ασφάλεια να διακρατήσουν ρευστότητα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι τα περιουσιακά στοιχεία στα αμερικανικά funds πλούτου εκτινάχθηκαν στα 4,7 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση περί το 1 τρισ. δολάρια, μέσα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Όμως, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, όσο τα περιοριστικά μέτρα ανά τον πλανήτη αίρονται, τόσο η ρευστότητα θα κινδυνεύει από την πορεία του πληθωρισμού. Εναλλακτικές στρατηγικές μπορούν να αποδειχθούν «σοφότερες» και ασφαλέστερες, όπως το άνοιγμα μακροπρόθεσμων θέσεων στις μετοχές.

4. Τι ισχύει για τον χρυσό;

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ο ρόλος του πολύτιμου μετάλλου στο τρέχον περιβάλλον είναι διττός. Αφενός λειτουργεί ως την καλύτερη εναλλακτική σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, την ώρα που το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων φαίνεται πως… ήρθε για να μείνει. Αφετέρου ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει μέσο προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού στο μέλλον. «Διατηρούμε θετική στάση για τον χρυσό, σε ορίζοντα 12μήνου, καθώς εκτιμούμε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να κινούνται σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα. Το δολάριο θα αποδυναμώνεται, όσο οι οικονομίες θα ανακάμπτουν, ενώ η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια θα διατηρηθεί», καταλήγουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider