«Βασιλιάς» του φόβου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βασιλιάς» του φόβου το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει με τον πλέον τραυματικό τρόπο την πανδημία, αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη ρηχότητα της εγχώριας αγοράς.

Τη μεγαλύτερη βουτιά σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνει το χρηματιστήριο Αθηνών από την αρχή του έτους, με το κοντέρ να καταγράφει -40% και να βυθίζεται διαρκώς στο κόκκινο.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 19,4% και ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλισε κατά 22,3%, ενώ όλοι οι βασικοί κλάδοι της αγοράς κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ εβδομαδιαίων απωλειών αφού έχασαν το 19-23% της αξίας τους.

Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει με τον πλέον τραυματικό τρόπο την πανδημία του κορονοϊού, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας, για την ώρα τουλάχιστον, αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη ρηχότητα της εγχώριας αγοράς, επισημαίνουν στο insider.gr πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στη μοναδική «ανάσα» της εβδομάδας, την Παρασκευή, η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε μόλις κατά 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που έχουν εξανεμιστεί περισσότερα από 22 δισ. ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Συνθήκες υποτιμητικής υπερβολής» διακρίνει στο ταμπλό ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, υπογραμμίζοντας τις παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου που έχουν πλέον αναδυθεί στην επιφάνεια με τον πλέον έκδηλο τρόπο.

Η ακραία μεταβλητότητα στις τιμές λόγω ρηχότητας, ο υψηλός βαθμός συμμετοχής κεφαλαίων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα με τα margin call να οδηγούν συχνά-πυκνά σε βίαιες ρευστοποιήσεις, αποτελούν μερικές από τις βαθύτερες αιτίες του πρωτοφανούς κραχ στη Λεωφόρο Αθηνών.

Την ίδια ώρα, στο «βαθύ κόκκινο» βυθίζονται και οι διεθνείς αγορές, με τις περισσότερες να έχουν περάσει σε bear market. Τα «μπαζούκας» ρευστότητας και οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχουν σταθεί αρκετά μέτρα για να αναχαιτίσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Παρά το αχαρτογράφητο των συνθηκών του διεθνούς περιβάλλοντος που κρατάει σε ομηρία τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι πιθανό να διαμορφώνονται σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες στα παρόντα επίπεδα τιμών, για όσους διαθέτουν την υπομονή να διακρατήσουν μεσομακροπρόσθεσμα επιλεγμένους μετοχικούς τίτλους από το Χ.Α.», καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider