«Χρονιά ρεκόρ» το 2019 για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρονιά ρεκόρ» το 2019 για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο τελευταίος μήνας του έτους προμηνύεται πολλά υποσχόμενος, τόσο σε επίπεδο ομολογιακών εκδόσεων όσο και νομοθετικών ρυθμίσεων με κύρια τη λύση «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια.

Με ρεκόρ σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο, κλείνει το 2019 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άλμα 47% και 10 κερδοφόρους μήνες από την αρχή του έτους.

Ο Νοέμβριος έκλεισε με ισχυρά κέρδη για τις ελληνικές μετοχές, ύψους 2,15%, με την εβδομάδα να κλείνει 1,15% υψηλότερα. Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος Επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή, «όλη αυτή η δυναμική ως φαινόμενο αντανακλά την εγχώρια και διεθνή αισιοδοξία για την προοπτική των εταιρικών κερδών αλλά την διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών».

Ο τελευταίος μήνας του έτους προμηνύεται πολλά υποσχόμενος, τόσο σε επίπεδο ομολογιακών εκδόσεων όσο και νομοθετικών ρυθμίσεων που θα θέσουν τις βάσεις για έναν υγιέστερο τραπεζικό κλάδο. Ο λόγος, φυσικά, για τον «Ηρακλή», τη συστημική λύση που βρίσκεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και τη Φρανκφούρτη με στόχο τη νομοθέτησή της πριν το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο που δίνει «φτερά» στις τιτλοποιήσεις χάρη στην κρατική εγγύηση και υπολογίζεται ότι 25-30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων θα αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών μέσω του εν λόγω σχεδίου την ερχόμενη διετία.

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο ομολογιακών εκδόσεων, έως το τέλος της χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, Briq, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ) δείγμα της όρεξης που υπάρχει διεθνώς και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης που σταδιακά ανακτάται απέναντι σε ελληνικά ονόματα.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες. Εκτός από τον Ηρακλή, έπονται το φορολογικό νομοσχέδιο, το ΑΕΠ γ’ τριμήνου,η πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda), τα οποία θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον σε ένα μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. «Επομένως η χρονιά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας», εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης.

«Το στοίχημα πλέον της ελληνικής αγοράς είναι να πείσει νέους επενδυτές να τοποθετηθούν ενόψει των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων και ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε ότι οι διοικήσεις έχουν υποσχεθεί στο προγραμματισμό των νέων επενδύσεων που υλοποιούν ώστε το αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσει διάχυση σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Το Bloomberg, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, χαρακτήρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών «κορυφαίο χρηματιστήριο στον κόσμο», αφού «Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 45% φέτος μετά από μια δεκαετία κρίσεων». Παράγοντες της αγοράς, πάντως, παραδέχονται στο insider.gr ότι είναι μάλλον απίθανο η χώρα να διασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) εντός του 2020, παρά τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider