Μεταστροφή κλίματος στο Λονδίνο: Τι είδαμε στο 14o Roadshow

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταστροφή κλίματος στο Λονδίνο: Τι είδαμε στο 14o Roadshow
«Γλυκαντικό» αποτελεί για τους επενδυτές, χωρίς αμφιβολία, η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, η οποία αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1,5%.

Σαφή βελτίωση του κλίματος υπέρ της Ελλάδας διαπιστώσαμε στο φετινό Roadshow του Λονδίνου, χωρίς εξάρσεις και ενθουσιασμούς αλλά ουσιώδη μεταστροφή της επενδυτικής κοινότητας.

Το insider.gr, που είχε καλύψει και την περυσινή διοργάνωση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, μίλησε με θεσμικούς επενδυτές, αναλυτές και επιχειρηματίες και το συμπέρασμα ήταν κοινό για όλους: τα funds ρωτούν για την επόμενη ημέρα των τραπεζών, «βλέπουν» αύξηση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης και φαίνεται να πιστεύουν στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.

Σημαντικό «γλυκαντικό» αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας στις χρηματαγορές, η οποία αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1,5%. Και παρότι ήταν εύλογη η απορία γιατί το ταμπλό του Χρηματιστηρίου δεν ακολουθεί -αντιστρόφως- αυτή την τάση, τα funds αντιλαμβάνονται ότι η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να αποδείξει εάν και κατά πόσο είναι σε θέση να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε.

«Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο την τελευταία δεκαετία, επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, εφαρμόζει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Roadshow, μιλώντας ξεκάθαρα τη «γλώσσα» των αγορών. Τα λόγια, όμως, δεν αρκούν στις αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού περιμένουν πράξεις για να αποκτήσουν έκθεση στους ελληνικούς τίτλους. Η χώρα παραμένει σε non investment grade, γεγονός που αποκλείει τη χώρα από μεγάλο αριθμό θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα επιστρέφει στο ραντάρ των διεθνών αγορών και αυτό ήταν ξεκάθαρο στο Λονδίνο. Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου στους διαδρόμους και τα ραντεβού του Roadshow δεν άκουγε κανείς τίποτε άλλο από «τράπεζες» και «κόκκινα δάνεια», φαίνεται πλέον πως η «επόμενη μέρα» κυριαρχεί στο μυαλό όλων.

Οι επενδυτές ήταν λιγότεροι αλλά πιο «ποιοτικοί», με κολοσσούς των κεφαλαιαγορών να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από μία σχεδόν δεκαετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οίκοι όπως Fidelity, Blackrock, TT International, Henderson και T. Rowe Price που έκλεισαν πολυάριθμα ραντεβού. Αυτό που μάθαμε, μάλιστα, είναι ότι «κοιτάζουν» με εξαιρετικό ενδιαφέρον μικρές εταιρείες από τον κλάδο λιανικής, όπως Κρι-Κρι, Σαράντης και Φουρλής, καθώς «ποντάρουν» στην τόνωση της κατανάλωσης εν όψει της οικονομικής ανάπτυξης που αναμένεται να επισπεφτεί στη χώρα.

Οι πιο σκεπτικιστές, πάντως, επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των ραντεβού αφορούσε credit funds και όχι equity funds, ιδίως σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η Intralot. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι οι fund managers έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, τα σχέδια και τις πράξεις της νέας κυβέρνησης και δεσμεύτηκαν να επανέλθουν με περαιτέρω ερωτήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider