Όσο αργεί η συμφωνία, μειώνεται η δυναμική της ανόδου στο ΧΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όσο αργεί η συμφωνία, μειώνεται η δυναμική της ανόδου στο ΧΑ

Tην περιβόητη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του δανείου δίνοντας ανάσα στα κρατικά ταμεία, αλλά και που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση για το χρέος, περιμένει εναγωνίως – πλέον – η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

«Αναμονή και συντήρηση δυνάμεων. Αυτές είναι οι δύο έννοιες που χαρακτηρίζουν τις κινήσεις στο ελληνικό ταμπλό, τη δεδομένη στιγμή», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, ο Γιάννης Χριστόπουλος, οικονομολόγος της Solidus Χρηματιστηριακή.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η συμφωνία που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό. «Ήδη έχει αργήσει. Όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο χάνεται η δυναμική τόνωσης της χρηματιστηριακής αγοράς», σημειώνει, προσθέτοντας πως όσο πιο γρήγορα έρθει η συμφωνία, τόσο ισχυρότερη θα είναι και η ανοδική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο οικονομολόγος της Solidus αποκηρύσσει τα σενάρια εκλογών που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα, δηλώνοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως τέτοιου είδους συζητήσεις «μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο ελληνικό ταμπλό». «Ας μην τα πιστέψουμε αυτά τα σενάρια», είναι το μήνυμα της χρηματιστηριακής αγοράς που μεταφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Χριστόπουλος παραδέχεται πως το ελληνικό χρηματιστήριο στηρίζεται τεχνικά από την άνοδο των διεθνών αγορών, μιας και χωρίς συμφωνία δεν έχει ακόμη λάβει το απαραίτητο «σήμα» για το πώς θα κινηθεί, ενώ εκτιμά πως «οι τράπεζες δείχνουν να αντέχουν», ειδικά μετά το «ανέλπιστο δώρο» του Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα.

«Οποιαδήποτε φορολόγηση επιβαρύνει…»

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη η κυβέρνηση, ο οικονομολόγος της Solidus εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το νέο κύμα φόρων που κάνει την εμφάνισή του σε μια αγορά που έχει ήδη «γονατίσει».

«Οποιαδήποτε φορολόγηση επιβαρύνει» είναι το σχόλιό του στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει στο 15% από 10% προηγουμένως τον συντελεστή φορολόγησης για τα εισοδήματα από μερίσματα.

«Ένα τέτοιο μέτρο μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει», σπεύδει να επισημάνει, ακόμη κι αν γνωρίζει καλά πως οι εταιρείες που προχωρούν, σήμερα, στη διανομή μερίσματος δεν είναι παρά ελάχιστες.

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ

Εστιάζοντας στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο οικονομολόγος της Solidus παρατηρεί πως η μετοχή της εταιρείας «μίλησε». Τα κέρδη της μετοχής (2,09%), την Τρίτη, την ώρα που η κυβέρνηση έθετε σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, καλλιεργούν προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο.

Υπενθυμίζεται εδώ πως διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει την αύξηση στο 35%, από 30% προηγουμένως, της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μικτό κέρδος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, μέτρο το οποίο, αν «κλειδώσει» με τις ευλογίες των δανειστών, συνεπάγεται απόσυρση του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider