«Ψήφος εμπιστοσύνης» στη ΝΔ με άνοδο 6,09% στο Χρηματιστήριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στη ΝΔ με άνοδο 6,09% στο Χρηματιστήριο
Με κατακόρυφη άνοδο υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την προκήρηξη πρόωρων εκλογών - Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι τράπεζες με διψήφια κέρδη

Η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών εκτίναξε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος από την αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη άνω του 5,5% για να κλείσει στις 776,60 μονάδες και κέρδη 6,09%. Ιδιαίτερα υψηλός ήταν και ο τζίρος, καθώς η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 172,72 εκατ. ευρώ

Μεγάλοι κερδισμένοι της σημερινής συνεδρίασης -όπως σε μεγάλο βαθμό αναμενόταν- ήταν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κατέγραψαν διψήφια ποσοστά ανόδου. Τα μεγαλύτερα κέρδη (27,41%) κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, εν αναμονή και του ντιλ για τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας. Ακολούθησε η Alpha Bank με κέρδη 16,32%, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 7,56% και η Εθνική Τράπεζα 6,0%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών άνοιξε στις 772,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 5,55%, ενώ στις 15:50, o Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν στις 777,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 6,23%. .

Οι επενδυτές θεωρούν πως η καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές και η προκήρυξη προώρων εθνικών καθαρίζουν τον ορίζοντα για τις αποφάσεις τους, καθώς απομακρύνονται τα σενάρια που προκαλούσαν αβεβαιότητα.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Νέας Δημοκρατία λειτουργεί καθησυχαστικά για τους περισσότερους εκ των επενδυτών, καθώς θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιφυλάξει εκπλήξεις.

Πρωταγωνιστές της σημερινής ανόδου είναι οι τράπεζες με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 22%, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 10%, την Eurobank να σημειώνει άνοδο 9% και την Εθνική Τράπεζα να κερδίζει 8%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως το μεγάλο ζητούμενο της ημέρας είναι ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος θα καταδείξει το βαθμό της συμμετοχής των ξένων χαρτοφυλακίων στην άνοδο της αγοράς. Όσο μεγαλύτερος ο όγκος των συναλλαγών τόσο μεγαλύτερη και η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά. Το δεκαετές χρεόγραφο σημειώνει απόδοση 3,3% και το πενταετές απόδοση 2,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider