Από την «κλωστή» της εκλογικής διαφοράς κρέμεται το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την «κλωστή» της εκλογικής διαφοράς κρέμεται το Χρηματιστήριο
Μια διαφορά κάτω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων στις Ευρωεκλογές της Κυριακής θα θεωρηθεί από τους επενδυτές εκλογικό θρίλερ αποκλείει την ισοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Σε ράλι ανακούφισης ή μίνι κραχ μπορεί να οδηγηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Μια μικρή διαφορά –κάτω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων– μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές Ευρωεκλογές θα θεωρηθεί από τους επενδυτές εκλογικό θρίλερ που αποκλείει το σενάριο της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, εξηγεί στο insider.gr ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Την ίδια ώρα, ο προεκλογικός πυρετός που έχει καταλάβει τα δύο κυρίαρχα κόμματα μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει για την εμπιστοσύνη της χώρας και τη δημοσιονομική της πορεία. «Οι εξαγγελίες παροχών ηχούν παράταιρα στα αυτιά των δανειστών μας με αποτέλεσμα να εισπράττουμε τις κίτρινες κάρτες από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και τον οίκο Fitch που βλέπει προοπτική όξυνσης των σχέσεων με την κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Τζάνας.

Σε περίπτωση δε που η εκλογική μάχη κριθεί στο… νήμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα χρηματιστηριακό κραχ, προειδοποιεί ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. «Η ως τώρα πορεία της Αγοράς συνδέθηκε με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της χώρας, με την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στην Βουλή», σημειώνει ο ίδιος.

Η επόμενη ημέρα περνά από τις… τράπεζες

Την ίδια ώρα, μια αντίρροπη δύναμη έδωσε ώθηση στην εγχώρια αγορά. Η επανένταξη των μετοχών Εθνικής Τράπεζας και Eurobank στον δείκτη MSCI πυροδότησε σημαντικές εισροές κεφαλαίων στο ταμπλό, παρά την προεκλογική αβεβαιότητα. «Μόνο από την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έτους αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. ευρώ, σχεδόν 4% σε σχέση με το μέσο όρο της χρονιάς», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως εξηγεί, σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι –ο κλάδος με το ισχυρότερο διαχρονικά αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις. «Η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις εθνικές εκλογές», καταλήγει ο αναλυτής.

Ταυτόχρονα, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στον τραπεζικό κλάδο. Την Πέμπτη, 30 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Eurobank και της Alpha Bank, ενώ τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Τράπεζα Πειραιώς και, πιθανότατα, την απόσχιση του Legacy Unit από την τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider