Ράλι στο Χρηματιστήριο δια χειρός… ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στο Χρηματιστήριο δια χειρός… ΕΚΤ

Άλμα άνω του 4% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο QE τα ομόλογα του EFSF.

Λίγα λεπτά μετά τις 14:00, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημειώνει ράλι 4,02% στις 570,01 μονάδες, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Την παράσταση «κλέβουν» οι τραπεζικοί τίτλοι, με την Πειραιώς να καταγράφει άλμα 23,20%, την Eurobank 19,62%, την Εθνική 13,90% και την Alpha να ακουλουθεί με 12,79%.

Με όλα τα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, η αγορά «διψά» για καλές ειδήσεις, ενδίδοντας ακόμη και σε υπερβολές, αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές στο insider.gr

«Ο Draghi μάς έκανε το δώρο του», σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι μένει αν δούμε αν η σημερινή άνοδος θα έχει διάρκεια. «Αν “κουμπώσει” με κάποιο καλό νέο από την Ουάσιγκτον και διατηρήσει η αγορά την ανοδική της τάση, θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει momentum», αναφέρει.

Τονίζει, ωστόσο, ότι αν και η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ δίνει μια «ανάσα» στις τράπεζες, τίποτα δεν θα μπορέσει να «ξεμπλοκάρει» τον κλάδο εάν δεν αντιμετωπιστεί πρώτο το ουσιώδες και φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων.

«Αυτή τη στιγμή τα NPL’s βρίσκονται σε τέλμα και αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η προσδοκώμενη αύξηση των κεφαλαίων δεν θα έρθει», σημειώνει ο ίδιος, για να καταλήξει ότι όλα αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά.

«Η αγορά περιμένει να δει λευκό καπνό από την Ουάσιγκτον», σημειώνει αναφερόμενος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Απριλίου.

Οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το «καθαρό όφελος» που θα αποκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες από τη ρευστοποίηση των ομολόγων του EFSF, έναντι της προσκόμισής τους ως collateral για χρηματοδότηση μέσω ELA. Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η αγορά να υπερβάλλει με τη σημαντική άνοδο, ιδίως στους τραπεζικούς τίτλους, αλλά η απόφαση αυτή φαίνεται πως ερμηνεύεται ως μια πράξη καλής θέλησης από τον Draghi εν όψει του κλεισίματος της αξιολόγησης.

«Είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής από την ΕΚΤ όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης», αναφέρει ο κ. Τζάνας.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις ενθαρρυντικές δηλώσεις που έχουν πραγματοποιήσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε πολύ χαμηλότερα και κατέληξε να κλείσει σταθεροποιητικά, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη ερμηνεύεται ως απουσία αρνητικού momentum στην αγορά.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πολύ δυνατά σήμερα, με τους τραπεζικούς τίτλους να δίνουν το σύνθημα της ανόδου, κάτι που ήταν αναμενόμενο εφόσον έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της αξιολόγησης, σημειώνει

Εκτιμά, τέλος, ότι και ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα θα περιστρέφεται γύρω από την αξιολόγηση, καθώς αυτή είναι η μεγαλύτερη –και ίσως μοναδική– κινητήριος δύναμη στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider