Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ευνοούνται από τον εκλογικό κύκλο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ευνοούνται από τον εκλογικό κύκλο
Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο σημειώνουν από την αρχή του έτους κέρδη 7,25 δισ. ευρώ. 124 μετοχές, δηλαδή το 63% της αγοράς, σημειώνουν άνοδο ως 154,14%, έναντι 35 μετοχών που εμφανίζουν απώλειες ως 39,64% και 37 μετοχών που είναι αμετάβλητες.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές το πρώτο διάστημα του 2019, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πίσω από την αύξηση της ζήτησης για τους ελληνικούς τίτλους οι επενδυτές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις του εκλογικού κύκλου που μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση πιο φιλική προς τις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο σημειώνουν από την αρχή του έτους κέρδη 7,25 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, 124 μετοχές, δηλαδή το 63% της αγοράς, σημειώνουν άνοδο ως 154,14%, έναντι 35 μετοχών που εμφανίζουν απώλειες ως 39,64% και 37 μετοχών που είναι αμετάβλητες.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους είναι οι Αλουμύλ (+154,14%), Ρεβόιλ (+75,25%), Δομική Κρήτης (+70,94%), Attica Bank (+70,25%), Πειραιώς (+69,17%), Δημητρίου (+63,64%), Ιατρικό (+62%), ΑΕΓΕΚ (+60,81%), Σελόντα (+60,56%), ROFILE (+58,37%), Κρητών Αρτος (+54,76%), Προοδευτική (+53,13%) και Εθνική (+52,00%).

Σύμφωνα με αναλυτές αλλά και τις εκτιμήσεις της Axia Research, η προκήρυξη των εκλογών εφέτος ενισχύσει τη θετική δυναμική και του Χρηματιστηρίου, με άμεσα κερδισμένες αρχικά τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αν και κάτι τέτοιο δείχνει ήδη να έχει αρχίσει να προεξοφλείται.

Με την προκήρυξη των εκλογών εκτιμάται πως θα ενισχυθούν περαιτέρω οι μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αυξημένη ρευστότητα, ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται πως σε δεύτερη φάση θα μετακυλιστεί και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις με τους τίτλους των Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Σαράντης και ΕΧΑΕ να ανήκουν σε αυτή την ομάδα μετοχών, όπως και η Lamda Development (αν προχωρήσει ταχύτερα το Ελληνικό).

Σε ένα επόμενο στάδιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν τίτλοι των ΕΛΠΕ, της ΓΕΚ Τέρνα, της Ελλάκτωρ, αλλά και των κρατικών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider