ΕΚΤ, ΑΕΠ και πρώτη κατοικία «πίεσαν» το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ, ΑΕΠ και πρώτη κατοικία «πίεσαν» το Χρηματιστήριο
Επηρεασμένο από τις ανακοινώσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ που δεν ικανοποίησαν, «πίεσαν» προς τα κάτω το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με πτώση έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεαζόμενο από το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν στα διεθνή χρηματιστήρια οι ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, από τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ που έδειξαν πως η δόση των 970 εκατ. ευρώ πιθανότατα θα πάει για τον Απρίλιο, αλλά και από τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ που δεν ικανοποίησαν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 704,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,06 εκατ. ευρώ με τη συνολική αξία πακέτων να διαμορφώνεται στα 2,57 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 4,72% του συνολικού τζίρου.

Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (Targeted Longer - Term Refinancing Operations TLTROs), η αναθεώρηση των προοπτικών για την ευρωπαική οικονομία και το σχόλιο του Μάριο Ντράγκι πως η ευρωζώνη είναι σε «μαύρο δωμάτιο» επέδρασαν στην επενδυτική ψυχολογία.

Παράλληλα, η διαπίστωση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι μένουν σημαντικά θέματα ανοικτά ανάμεσα στα 16 προαπαιτούμενα της Ελλάδος, με το πιο σημαντικό ανάμεσά τους την προστασία της πρώτης κατοικίας, επέδρασε αρνητικά καθώς δείχνει πως η απόφαση για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ θα ληφθεί πιθανότατα τον Απρίλιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 1,4280 ευρώ με άνοδο 2%. Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,2640 ευρώ με άνοδο 0,40%.Η Eurobank έκλεισε στα 0,6380 ευρώ με απώλειες 1,09%.Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 1,61 ευρώ με απώλειες 0,68%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,14% στις 1.834,79 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,09% στις 1.109,76 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider