Bloomberg: Το 2019 η καλύτερη χρονιά της 20ετίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Το 2019 η καλύτερη χρονιά της 20ετίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά κέρδη 15%. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί από το 1999.

Τις καλύτερες επιδόσεις του σε διάστημα σχεδόν 20 χρόνων καταγράφει φέτος το ελληνικό χρηματιστήριο.

«Το 2019 είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών», γράφει το Bloomberg, σχολιάζοντας το δυναμικό ξεκίνημα που έχει κάνει για φέτος η ελληνική αγορά.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ο Γενικός Δείκτης μετρά κέρδη 15%. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη άνοδος από το 1999. Τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος ήταν αρκετά για να ανατρέψουν το πρότερο κλίμα του μαζικού sell-off και των χαμηλών δύο ετών, αλλά και να δώσουν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.

Το ράλι του ελληνικού χρηματιστήριου πηγαίνει «χέρι χέρι» με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017, ενώ τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών επιταχύνονται. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο, με νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό», σχολιάζει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος στην HSBC Securities στο Λονδίνο. Ο ίδιος δεν βλέπει μεγάλο κίνδυνο αναστροφής του μεταρρυθμιστικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ αναγνωρίζει πως η χώρα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2022 ή και το 2023 ακόμη. «Υπάρχει ακόμη περιθώριο για να συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις», σημειώνει.

«Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι εάν η ΝΔ ανέλθει στην εξουσία, θα υιοθετήσει πιο φιλικές στην αγορά πολιτικές έναντι εκείνων που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ διατηρεί σταθερό ένα προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις», γράφει το Bloomberg για να συνεχίσει:

Την Τρίτη η Ελλάδα δοκίμασε εκ νέου τις διαθέσεις των επενδυτών, εκδίδοντας ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, από το οποίο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,90%.

Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο αισιόδοξοι. «Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πιθανότατα νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα δυσκολευθούν πάρα πολύ να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους», δηλώνει money manager από τη Blackfriars Asset Management στο Λονδίνο. «Το ράλι που σημειώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι τεχνικής φύσεως. Αλλά μπορεί να διατηρηθεί; Είναι βιώσιμο; Όχι», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider