Χρηματιστήριο: Το δεκαετές δεν ενθουσίασε τους επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το δεκαετές δεν ενθουσίασε τους επενδυτές
Πτωτική η συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με παρουσία αγοραστών.

Η επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, αλλά και η τροπολογία με την οποία επέρχεται μείωση σε 10%, από 15% του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων, δεν μπόρεσαν να ανασχέσουν τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να κρατήσουν την αγορά πάνω από τις 700 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 698,83 μονάδες με απώλειες 0,76%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,3 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πτωτικές ήταν 63, ανοδικές 35 και αμετάβλητες έμειναν 18 μετοχές.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε δύο κύματα στη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, εστιάζοντας σε τίτλους που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπεραποδώσει. Οι πιέσεις τροφοδοτήθηκαν και από στοιχεία που έδειξαν πως funds, όπως τα Oceanwood, Marshall Wace και Lansdowne Partners παραμένουν short σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές.

Θετικές εντυπώσεις άφησε πάντως η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου λήξης 12 Μαρτίου 2029. Αν και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναζητούσε να δανειστεί 2 δισ. ευρώ, τελικά του προσφέρθηκαν περίπου 11,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,90%. Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ ικανοποιώντας την μεγάλη προσφορά άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Μετά την εξέλιξη αυτή το 9ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,69% και το πενταετές στο 2,79%.

Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 1,24 ευρώ με άνοδο 3,33%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 1,51 ευρώ με άνοδο 0,07%.Η Eurobank έκλεισε στα 0,6250 ευρώ με απώλειες 3,85%. Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,2170 ευρώ με απώλειες 0,25%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές ανέφεραν πως ακόμη δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η διόρθωση της αγοράς από τα υψηλά επίπεδα των 723,37 μονάδων, κινείται εντός ορίων και είναι ελεγχόμενη. Κατά τους ίδιους αρνητική εξέλιξη θα είναι η απώλεια των 690 μονάδων, επίπεδα από τα οποία διέρχεται ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider