Το Χρηματιστήριο «ανοίγει» την πόρτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Χρηματιστήριο «ανοίγει» την πόρτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στοχευμένη πρωτοβουλία προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων για είσοδο στη χρηματιστηριακή αγορά αναλαμβάνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης, η EBRD και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Να προετοιμάσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αναζητήσουν χρηματοδότηση από την αγορά, μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή την έκδοση ομολόγων, αναλαμβάνουν το Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την ΕΧΑΕ.

Οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς υπέγραψαν σε ειδική εκδήλωση σήμερα, Πέμπτη, μνημόνιο συνεργασίας για την πρωτοβουλία «SME Pre-Listing Support Programme» παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, με στόχο την προέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στο πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.

ksanthakos«Πρέπει να δούμε με διαφορετικό τρόπο το χρηματοδοτικό σύστημα», δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Ηλίας Ξανθάκος, γενικός γραμματέας του Υπ. Οικονομίας, ο οποίος εξήρε τη συνεισφορά της EBRD στην ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο πλαίσιο του προγράμματος οι ΜμΕ θα λάβουν συμβουλευτική στήριξη ούτως ώστε να χαρτογραφήσουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να συγκεντρώσουν τα αναγκαία έγγραφα/προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη δημόσια εγγραφή τους.

«Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι πιλοτικός, το οποίο σημαίνει ότι η υλοποίησή του θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν νομικών και άλλων εμποδίων που συναντούν σήμερα οι επιχειρήσεις που διερευνούν δυνατότητα χρηματοδότησης από την αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών», δήλωσε ο κ. Ξανθάκος. O ορίζοντας του έργου είναι 36 μήνες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 450.000 ευρώ και έχει στόχο τη «στοχευμένη υποστήριξη πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

lazaridis«Υπάρχει μια σημαντική επενδυτική ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία στρέφεται στην καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες για τις ελληνικές μικρομεσαίες ευκαιρίες ώστε να προσελκύσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και η εν λόγω πρωτοβουλία θα βρει γόνιμο έδαφος», δήλωσε στο insider.gr ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ. «Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων», τόνισε, εξηγώντας ότι είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη που υπάρχει στη χώρα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος υποστήριξης των δημόσιων εγγραφών.

sabina«Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν το αναγκαίο μέγεθος και τις προϋποθέσεις για να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να τις βοηθήσουμε να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο», εξήγησε στο insider.gr η κ. Σαμπίνα Τζιούρμαν, επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Θέλουμε να προσελκύσουμε τα “διαμάντια” της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να τους δώσουμε την τελευταία ώθηση που χρειάζονται για να αναζητήσουν κεφάλαια από την αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Τζιούρμαν εξήγησε ότι η σκέψη της συνεργασίας μεταξύ EBRD και ΕΧΑΕ ξεκίνησε με αφορμή το πρόγραμμα «Roots», το οποίο ξεκίνησε το ΧΑ τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια, μέσω της σύνδεσής τους με διεθνή δίκτυα τεχνογνωσίας και με τη στήριξη κορυφαίων συνεργατών από το χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της κεφαλαιαγοράς. Το ενδιαφέρον για το «Roots» είναι αυξημένο και ήδη 15 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης, όπως αποκάλυψε στο insider.gr ο κ. Λαζαρίδης.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η EBRD ξεκίνησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την πρωτοβουλία αυτή αποφάσισε να συνδράμει φέτος το Υπουργείο Ανάπτυξης με 520.000 ευρώ και έως το τέλος του 2019 αναμένεται να λάβουν βοήθεια και τεχνογνωσία από εμπειρογνώμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού τουλάχιστον 100 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται όσες διαθέτουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ και απασχολούν τουλάχιστον 10 εργαζομένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider