«Ροκανίζει» τα κέρδη του 2019 το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ροκανίζει» τα κέρδη του 2019 το Χρηματιστήριο
Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,13% στις 622,78 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω αβεβαιότητας για την ψήφο εμπιστοσύνης και τον πιθανό χρόνο προκήρυξης των φετινών εκλογών.

Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,13% στις 622,78 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Αυξημένος -σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα- είναι ο όγκος συναλλαγών που ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το ταμπλό κατέγραφε κέρδη 3,65% από την αρχή του έτους, ωστόσο, πλέον αυτά περιορίζονται στις 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Το βλέμμα των επενδυτών, σήμερα Τρίτη, είναι στραμμένο σε δύο κοινοβούλια: από τη μία, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και, από την άλλη, η ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στα του οίκου μας, σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, «παρότι η αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, ωστόσο, λειτούργησε αρνητικά για την επενδυτική κοινότητα, καθώς η άτυπη ανακωχή από πλευράς πωλητών έχει επιτρέψει στους αγοραστές την υπεροπλία».

«Με δεδομένη την αυξημένη αβεβαιότητα, οι αποφάσεις για την οικονομία αναστέλλονται, οι αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται χρονικά, η έξοδος
στις αγορές δύσκολα μπορεί να αποτολμηθεί, οι τράπεζες δυσχεραίνονται στους σχεδιασμούς τους σε σχέση με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια και την επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση. Γενικότερα, επομένως, η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα δεν μπορεί να δρομολογηθεί, προειδοποιεί ο κ. Τζάνας.

Πράγματι, σε έκθεσή της η Standard & Poor’s υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και προϊδεάζει για μετάθεση της πολυαναμενόμενη αναβάθμισης του αξιόχρεου μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Όσον αφορά στη Βρετανία, οι πιθανότητες επικύρωσης της πρότασης της Τερέζα Μέι είναι μικρές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Επισημαίνουν δε η στάση αναμονής των επενδυτών δύσκολα θα τροποποιήσει το υποτονικό συναλλακτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider