ΒΕΤΑ: Ζημιές 7,5 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες το 2015

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒΕΤΑ: Ζημιές 7,5 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες το 2015

Ζημιές 7,5 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2015, με τον κύκλο εργασιών τους να καταγράφει πτώση 4,7% στα 65,978 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση 199 ισολογισμών από την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ 81 εταιρείες εμφανίζονται κερδοφόρες και 118 ζημιογόνες. Από τις 81 κερδοφόρες, 34 σημείωσαν ενίσχυση κερδών, 29 κατέγραψαν μείωση, ενώ 18 επέστρεψαν σε κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά τις 118 ζημιογόνες, 44 εμφάνισαν διεύρυνση ζημιών, 53 κατέγραψαν μείωση, ενώ 21 επέστρεψαν σε ζημιές.

Ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών στο σύνολο της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 65,98 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 4,7%. Η μείωση στο τέταρτο τρίμηνο κινήθηκε στα επίπεδα του 4,3% (14,5 δισ. ευρώ έναντι 14,1 δισ. ευρώ) και οφείλεται κυρίως στην σημαντική μείωση του κλάδου διύλισης (πάνω από 21 ποσοστιαίες μονάδες) και του κατασκευαστικού κλάδου (-5,7%). Όσες εταιρίες είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική αγορά υπέστησαν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τζίρο τους.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (7,4 δισ. ευρώ) το δωδεκάμηνο έτρεξε με +14,7% ωστόσο το τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ανήλθε στο 39,7%. Η εικόνα του τετάρτου τριμήνου έχει πολλές θετικές και αρνητικές προβολές καθώς περιλαμβάνει αφενός τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα των διυλιστηρίων (+45%) αφετέρου υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις με περσινά αρνητικά έκτακτα.

Το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε κατά 191 μονάδες βάσης στο ικανοποιητικό 11,3% σε επίπεδο έτους ενώ στο δ' τρίμηνο η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη (+299 μονάδες βάσης) κλείνοντας στο 9,5%. Επισημαίνεται ότι κλάδος διύλισης έχει καταλυτική συνεισφορά σε απόλυτα μεγέθη καθώς εάν εξαιρεθεί τα λειτουργικά αποτελέσματα των υπολοίπων 186 εταιριών έχουν μηδενική μεταβολή.

Όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, από το 2008 και μετά οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αντεπεξέλθουν σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες ζήτησης και ρευστότητας.

Το 2015 ήταν ίσως η κορυφαία σε δυσκολία χρονιά και θα ήταν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου να περιμένει κανείς το σύνολο των εισηγμένων εταιριών να εμφανίσει κάποια θετικότερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι επιχειρήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 κινήθηκαν προληπτικά προστατεύοντας την ρευστότητα τους και ενδεχομένως αναζητώντας χαμηλότερο σημείο εκκίνησης για το 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αν τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι επιεικώς φορτισμένα με έκτακτους ή ειδικούς παράγοντες, η τελική γραμμή με την προσθήκη των τραπεζών γίνεται περίπου ακατόρθωτη στην αποδελτίωση της και την σύγκρισή της σε προσαρμοσμένη βάση.

Αν σταθεί κανείς στις ζημιές των 7,5 δισ. ευρώ αδικεί το σύνολο των εμποροβιομηχανικών εταιριών. Αν κοιτάξει αποκλειστικά την τελική γραμμή των τραπεζών (-8,1 δισ. ευρώ) τότε χάνει την επιμέρους εικόνα των παραγόντων που έφεραν τις τράπεζες σε αυτό το αποτέλεσμα.

Συνολικά οι τράπεζες εμφάνισαν ζημιές χρήσης 8,2 δισ. ευρώ με νέες προβλέψεις επισφαλών δανείων 10 δισ. ευρώ, οι οποίες κατά κύριο λόγο ανέβασαν τις καλύψεις σε επίπεδο πάνω από 66%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider