Έχασε τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο – Το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχασε τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο – Το βλέμμα στη Νέα Υόρκη
Η έλλειψη καταλυτών και η σκιά των «κόκκινων δανείων» είναι βάρυναν το κλίμα, με τις ελπίδες για ανανέωση του ενδιαφέροντος να στρέφονται στο επενδυτικό φόρουμ στις ΗΠΑ.

Ισχνοί τζίροι και απουσία ενδιαφέροντος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί εκ νέου κάτω από τις 640 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,62% στις 638,20 μονάδες, με τον τζίρο στα 29 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 18,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,60%, στις 1.669,98 μονάδες, ενώ της μεσαίας στο -1,10% και στις 1.010,46 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,18% στις 465,42 μονάδες.

Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,25 ευρώ με απώλειες 1,73%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 1,1210 ευρώ με απώλειες 1,92%. Η Eurobank έκλεισε στα 0,5140 ευρώ με απώλειες 2,65%. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 0,9180 ευρώ με απώλειες 3,97%.

Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία συνέβαλε έκθεση της Goldman Sachs στην οποία έκανε μια σύνοψη των όσων ανέφεραν τα στελέχη της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς σε εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε στο Λονδίνο.

Σε αυτήν την εκδήλωση οι Έλληνες τραπεζίτες περιέγραψαν ως μη λειτουργικό το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που προβλέπει την ταυτόχρονη μεταφορά σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) «κόκκινων» δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ και αναβαλλόμενου φόρου 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος σήμερα συνυπολογίζεται στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Η έλλειψη καταλυτών και η σκιά των «κόκκινων δανείων» είναι αυτά που βαραίνουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξηγεί στο insider.gr ο Ηλίας Λάζαρης, αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή. Αρνητικά έχουν επιδράσει στο επενδυτικό κλίμα, αναφέρει, και τα διεθνή χρηματιστήρια που δέχονται πιέσεις σήμερα, ιδίως τα ασιατικά που λύγισαν υπό το βάρος αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στο Συνέδριο «Invest in Greece» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη.

Το θετικό του συγκεκριμένου Roadshow είναι ότι οι τράπεζες έχουν τους νέα όπλα στη φαρέτρα και συγκεκριμένα τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος για ταχύτερη μείωση των NPEs, ενώ θετική αίσθηση έχει κάνει στην επενδυτική κοινότητα το σχέδιο που παρουσίασε η Eurobank για συγχώνευση με τη Grivalia και δημιουργία SPV.

«Θα δούμε κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες, ώστε να αλλάξει το κλίμα για το ελληνικό χρηματιστήριο ευρύτερα», σημειώνει ο κ. Λάζαρης. «Όλα στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινούν και σταματούν τις τράπεζες», τονίζει.

Όσον αφορά στα σημεία στήριξης του Δείκτη, οι 600 μονάδες είναι ισχυρό φράγμα όπως αποδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες που σημειώθηκε ισχυρή αντίδραση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider