Ράλι στο ΧΑ: Σπάει το φράγμα των 650 μονάδων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στο ΧΑ: Σπάει το φράγμα των 650 μονάδων
Διαλύονται τα σύννεφα που είχαν σχηματιστεί πάνω από τις τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας τη θέση τους στην αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Ράλι άνω του 3,5% στο ταμπλό.

Ράλι ανακούφισης άνω του 3% καταγράφει σήμερα, Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα σύννεφα πάνω από τις τράπεζες διαλύονται δίνοντας τη θέση τους στην αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Λίγα λεπτά μετά τις 15:15 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε κέρδη 3,66% στις 653,28 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα σχετικά υψηλά επίπεδα των 65 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε άλμα 7,06% την ίδια ώρα, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς (+12,97%) και να ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα (+8,98%), η Alpha Bank και η Eurobank.

«Μετά την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI την Παρασκευή, η οποία είχε βαρύνει το επενδυτικό κλίμα το προηγούμενο διάστημα, επικρατεί μια αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο που αποτυπώνεται σε αυξημένους όγκους συναλλαγών», σχολιάζει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι που έχουν θέσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια έως το 2021, τους οποίους ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τα παράλληλα σχέδια δραστικής εξυγίανσης του κλάδου παρέχουν στήριξη στους τραπεζικούς τίτλους που έχουν υποστεί ισχυρές ρευστοποιήσεις από την αρχή του έτους.

Το μήνυμα που έδωσαν οι τράπεζες στην αγορά κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι μπορεί η κερδοφορία να μην είναι αυξημένη αλλά οι ενδείξεις για το 2019 είναι θετικές, καθώς το πιστωτικό κόστος αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, ο ρυθμός σχηματισμού νέων κόκκινων δανείων είναι αρνητικό, όπως και οι προλβέψεις.

«Το ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται στο 20% της καθαρής τους θέσης είναι απόδειξη των έντονων πιέσεων που έχουν δεχθεί το προηγούμενα διάστημα και των περιθωρίων που υπάρχουν για ράλι ανακούφισης», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Την ανοδική αντίδραση των τραπεζών ακολουθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι και σε αυτό συνεπικουρεί και ο αυξημένος τζίρος που παρατηρείται και στη σημερινή συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1,60% στο 4,20%, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα κατά 1,46% στο 3,165%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider