Εβδομαδιαία κέρδη 4,59% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία κέρδη 4,59% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετικά εξελίχθηκε το rebalancing του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη βάση των νέων σταθμίσεων στον δείκτη MSCI Greece Standard με την αγορά να κλείνει πάνω από τις 630 μονάδες.

Θετικά εξελίχθηκε την Παρασκευή το rebalancing του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη βάση των νέων σταθμίσεων στον δείκτη MSCI Greece Standard με την αγορά να κλείνει πάνω από τις 630 μονάδες, κάτι που δείχνει πως οι ρευστοποιήσεις των IndexFunds ουσιαστικά είχαν ολοκληρωθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Η βελτίωση των αποτιμήσεων σε πολλές μετοχές σχετίζεται και με το ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν χρήση σήμερα, 30 Νοεμβρίου, οπότε υπήρχε και μια τάση για window dressing.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε στο υψηλό επίπεδο ημέρας με κέρδη 3,48% στις 468,44 μονάδες. Η Alpha Bank σημείωσε κέρδη 5,04% στα 1,250 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη 3,43% στα 1,024 ευρώ. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,62% στα 0,564 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε 0,57% και έκλεισε στα 0,875 ευρώ.

Μικρή επίπτωση είχε στους τραπεζικούς τίτλους και στα ομολόγα η ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα οίκος Fitch και στην οποία σημειώνει πως τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή, αλλά είναι ασαφές ακόμη το αν θα μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς των ρίσκων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην αγορά ομολόγων συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημείωσε απόδοση 4,26%, ενώ το πενταετές ομόλογο κατέγραψε απόδοση 3,26%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 630,23 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,95%. Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 19 πτωτικά και 7 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 255,12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ Μάνο Χατζηδάκη τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αγόρασε χρόνο στην ζώνη των 600 μονάδων, δεν πλήρωσε νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. «Θα χρειαστεί ωστόσο εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων για να υπάρξει αλλαγή στην βραχυπρόθεσμη τάση», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά τον ίδιο οι τεχνικές προϋποθέσεις υπάρχουν για μια πιο ουσιώδη ανοδική κίνηση τηρουμένων κάποιων αξιόλογων συναλλακτικών δεδομένων, ενώ επιπλέον, στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν το Δεκέμβριο είθισται να υπάρχει κάποιο εποχικό ενδιαφέρον γύρω από μεγάλες θέσεις θεσμικών ή θυγατρικές ομίλων ενόψει του κλεισίματος της χρόνιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider