«Yellen’s effect» και αξιολόγηση φέρνουν ράλι στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Yellen’s effect» και αξιολόγηση φέρνουν ράλι στο Χρηματιστήριο

Η οπισθοχώρηση της Fed όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων και η προεξόφληση της επιτυχούς αξιολόγησης, ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, βρίσκονται πίσω από το ράλι του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη.

Στις 15:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε κέρδη 2,55% στις 581,13 μονάδες, με τον τζίρο να κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα των 74 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 6,35% την ίδια ώρα. Στις επιμέρους μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς (+11,76%) και ακολουθεί ο τίτλος της Εθνικής (6,64%), της Alpha Bank (+5,38%) και της Eurobank (+3,61%).

Ως «Yellen’s effect» –κάτι σαν το «θαύμα» της Yellen– χαρακτηρίζει τη σημερινή απροσδόκητη άνοδο του Γενικού Δείκτη ο κ. Δημήτριος Τσάνας, κορυφαίος αναλυτής της Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, μιλώντας στο insider.gr.

Στις χθεσινές της δηλώσεις, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται άμεσα αύξηση επιτοκίων και ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα είναι μειωμένος. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναγκάζεται να αναδιπλωθεί έναντι των αρχικών εξαγγελιών της τον περασμένο Δεκέμβριο για έως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016, ορμώμενη από τη βελτίωση κάποιων δεικτών της αμερικανικής οικονομίας, όπως η απασχόληση.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, ο Ιανουάριος δεν έφερε την αναμενόμενη που παρατηρείται στις χρηματιστηριακές αγορές στις αρχές κάθε έτους (January effect), με τα διεθνή χρηματιστήρια να είναι έρμαια της ισχυρής μεταβλητότητας.

«Φαινόταν ότι η καλημέρα του 2016 θα έχει μπαρούτι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσάνας, επισημαίνοντας τις σημαντικές εξελίξεις που έφερε το νέο έτος σε γεωπολιτικό επίπεδο, με το προσφυγικό, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας, με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ενισχύσει σημαντικά την αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο ίδιος, τα μέτρα Draghi δεν φαίνεται να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, προς ώρας τουλάχιστον, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες συσσωρεύουν τα κεφάλαια αρνούμενες να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Η Fed δεν μπορεί να παραβλέψει όλους αυτούς τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει επιδείνωση του κλίματος τις παγκόσμιες αγορές και αυτός είναι ο λόγος που κατεβάζει σήμερα τον πήχη, καταλήγει ο κ. Τσάνας.

Ειδικότερα όσον αφορά στα «εντός των τειχών», ο o επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης αποδίδει το σημερινό ράλι στην προεξόφληση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενδεχομένως και νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr, ρόλο στην απροσδόκητη άνοδο έχει παίξει και το κλείσιμο του τριμήνου, το οποίο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις επιδιώκουν εξωραϊσμό των συνολικών αποτιμήσεων, δίνοντας μια «ώθηση» στις μετοχές που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδικότερα ως προς τα εταιρικά αποτελέσματα, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι αυτά κυμαίνονται κοντά στις εκτιμήσεις της αγοράς. Ξεχωρίζει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τα οποία σε μια δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία φαίνεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την αποπληρωμή των απαιτήσεών τους από τους οφειλέτες, αν και παραμένουν τα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με το ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά στον τίτλο της Μυτιληναίος που ενισχύεται κατά 7% περίπου, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία των αποτελεσμάτων (outlook), ενώ η μετοχή της Motoroil καταγράφει κέρδη 4,11% λόγω και των βελτιωμένων περιθωρίων διύλισης που εμφανίζει η εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider