Νέο τραπεζικό ναυάγιο «βούλιαξε» το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο τραπεζικό ναυάγιο «βούλιαξε» το Χρηματιστήριο
Ένα κοκτέιλ αρνητικών ειδήσεων επιβάρυνε αισθητά το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ένα κοκτέιλ αρνητικών ειδήσεων επιβάρυνε αισθητά το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Οι ανησυχίες πως μετά την υποβάθμιση των Πειραιώς, Εθνική και Eurobank από τον MSCI, η εμπορευσιμότητα των μετοχών θα περιοριστεί σημαντικά, οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο του Brexit, που βάρυναν τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και η σημαντική άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Ιταλίας – Ευρωζώνης συνέβαλαν στις αυξημένες πιέσεις. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημείωσε απόδοση 4,58%, ενώ το πενταετές ομόλογο κατέγραψε απόδοση 3,6%.

Προκαλεί αίσθηση πως η είδηση πως το EuroWorking Group δεν εξέφρασε ενστάσεις στη μη περικοπή των συντάξεων πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και δεν παρείχε καμία στήριξη στο ΧΑΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έχασε 5,42%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-7,64%), της Εθνικής (-5,87%) και της Alpha Bank (-4,58%).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 630,59 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,64%. Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 45 πτωτικά και 33 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,261 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26,761.369 μετοχές.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως πιθανή πτώση κάτω των 610 μονάδων θα φέρει το ΧΑΑ πιο κοντά τσις 575 μονάδες.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Eurobank με 9.059.360 και 7.091.134 με μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 10,603 εκατ. Και η Εurobank με 3,682 εκατ. Ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,21%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Δρομέας +6,86% και ΙΑΣΩ +5,09%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Q&R-15, 55% και Κτήμα Λαζαρίδη -8,72%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider