Βουτιά 7% για τις τραπεζικές μετοχές μετά τη «βόμβα» MSCI

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά 7% για τις τραπεζικές μετοχές μετά τη «βόμβα» MSCI
Η μείωση της έκθεσης στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς η MSCI μείωσε δραστικά την έκθεση στον κλάδο σε μια σειρά από χώρες.

Σε περιδίνηση δίχως τέλος έχει εξελιχθεί για τις τραπεζικές μετοχές η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αποβολή των μετοχών τριών τραπεζών από τον δείκτη MSCI να βυθίζει σε βαθύ κόκκινο τα ταμπλό σήμερα, Τετάρτη.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σήμερα, Τετάρτη, απώλειες 1,45% υποχωρώντας στις 634,64 μονάδες. Μεταξύ των τραπεζικών τίτλων, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε την υψηλότερη πτώση (-13,20%), ακολουθεί η Eurobank ( -9,84%), η Τράπεζα Πειραιώς (-6,21%) και η Alpha Bank (-2,96%).

«Όσο νοσούν οι τράπεζες, τόσο νοσεί και το χρηματιστήριο αλλά κυρίως η πραγματική οικονομία, η οποία χρηματοδοτείται από τις τράπεζες», επισημαίνει στο insider.gr ο Ηλίας Λάζαρης, αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή. Ο ίδιος τονίζει, πάντως, ότι η μείωση της έκθεσης στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο για την MSCI, η οποία μείωσε δραστικά τα ποσοστά στάθμισης των τραπεζών από τους δείκτες της σε μια σειρά από χώρες.

Το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για το σχέδιο που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση των συστημικών τραπεζών, μέσω της μεταφοράς σε ειδικό όχημα (SPV) απαιτήσεων έναντι αναβαλλόμενων φόρων ύψους 8 δισ. ευρώ, δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση των τραπεζικών τίτλων -εν μέρει και λόγω της πολυπλοκότητας του σχεδίου. Η άνοδος του τραπεζικού δείκτη κατά 5,35% την Τρίτη εξαλείφθηκε από τη σημερινή βουτιά άνω του 7%.

Ο κ. Λάζαρης χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την εικόνα του χρηματιστηρίου, ο οποίος θεωρεί αναμενόμενη την αντίδραση στην αγορά μετά την ανακοίνωση για τη νέα σύνθεση του MSCI. Ο αποκλεισμός των τριών μετοχών –Τράπεζα Πειραιώς , Εθνική Τράπεζα και Eurobank- αιφνιδίασε τους επενδυτές, καθώς είχε προεξοφληθεί η έξοδος μόνο της πρώτης, σημειώνει.

«Η σύνθεση των δεικτών είναι σημαντική για μια χρηματιστηριακή αγορά, πλην όμως θα πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των τραπεζών», υπογραμμίζει, διατυπώνοντας την ελπίδα η εικόνα του εγχώριου κλάδου να βελτιωθεί πρωτίστως από τα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η ανάπτυξη και οι δείκτες ρευστότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider