Καταποντίζονται οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο λόγω MSCI

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταποντίζονται οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο λόγω MSCI
Η υποβάθμιση των τραπεζών από τον MSCI οδηγεί πολλά index funds να πουλούν μαζικά τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, με την έξοδο των τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece να βαραίνει πολύ το κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 632,91 μονάδες και σημειώνει πτώση 1,72%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8,93 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινούνται 11 σημειώνουν άνοδο, 41 πτώση και 24 είναι αμετάβλητες.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών χάνει 7,10% και διαμορφώνεται στις 484,19 μονάδες. Η Eurobank χάνει 13,20% στα 0,530 ευρώ. Ο τίτλος της Εθνικής υποχωρεί κατά 12,91% στα 1,214 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς χάνει 5,04% και διαμορφώνεται στα 1,055 ευρώ. Η Alpha Bank σημειώνει πτώση 1,71% στα 1,261 ευρώ.

Μπορεί το σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που παρουσίασε το Bloomberg και το οποίο προβλέπει τη μεταφορά περίπου του 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού», το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, να έδωσε χθες πρόσκαιρη στήριξη στην αγορά, ωστόσο σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται υπό πίεση, καθώς η υποβάθμιση τους από τον MSCI οδηγεί πολλά index funds να πουλούν μαζικά τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Η Goldman Sachs εκτίμησε πως η έξοδος των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank από το δείκτη MSCI Standard Greece θα φέρει μεγάλες εκροές. Ο διεθνής οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές), για την Εθνική εκροές αξίας 24,5 εκατ. δολαρίων (16,49 εκατ. μετοχές) και για την Πειραιώς εκροές αξίας 10,47 εκατ. δολαρίων (8,5 εκατ. μετοχές).

Παράλληλα, επιβαρυντικά στην επενδυτική ψυχολογία συμβάλουν τόσο η «αποκαθήλωση» του σχεδίου που παρουσίασε χθες η ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια από ξένους επενδυτές, όσο κυρίως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, απότοκο της ανόδου του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,51% και το πενταετές καταγράφει απόδοση 3,51%.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές με τις ανησυχίες γύρω από την αντιπαράθεση Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλιμακώνονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider