Νέο ράλι για το πετρέλαιο απογοητεύει τις αναδυόμενες οικονομίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ράλι για το πετρέλαιο απογοητεύει τις αναδυόμενες οικονομίες
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μειώσει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Η άνοδος κατά περίπου 1,5% που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου επαναφέρει το πρόβλημα της ακρίβειας για τους καταναλωτές ειδικά για όσους διαμένουν στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως είναι η Ινδονησία, η Ασία ή οι Φιλιππίνες.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 20% από τις αρχές Οκτωβρίου, η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της προσφοράς από το Δεκέμβριο οδήγησαν σε νέο ράλι τις τιμές.

Λόγω της εποχιακής χαμηλότερης ζήτησης, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μειώσει τον εφοδιασμό πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας. Η περικοπή αντιπροσωπεύει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κατά περίπου 0,5%.

Πηγή του ΟΠΕΚ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «συζήτησαν πρόταση για κάποιου είδους περικοπή της (ακατέργαστης) προσφοράς το επόμενο έτος», χωρίς να δοθούν επιπλέον λεπτομέρειες.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράκ δήλωσε επίσης ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο Peter Kiernan, αναλυτής της ενέργειας στην Economist Intelligence Unit της Σιγκαπούρης, σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚ «επικεντρώθηκε στην άμβλυνση των κινδύνων μείωσης των τιμών», αφού οι τιμές του αργού μειώθηκαν κατά 20% μετά από μια αύξηση της προσφοράς, ιδιαίτερα από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία που είναι και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση, μεγάλη ανησυχία για τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραδοσιακούς παραγωγούς από τον ΟΠΕΚ αποτελεί και η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ακατέργαστη παραγωγή των Η.Π.Α., η οποία βρίσκεται ήδη στα επίπεδα ρεκόρ των 11,6 εκατομμυρίων βαρελιών θα αυξηθεί περαιτέρω.

Το μεσημέρι της Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφονται στα 71,13 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 1,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider