Άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο - «Νευρικότητα» στην πετρελαϊκή αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο - «Νευρικότητα» στην πετρελαϊκή αγορά

Οι εξαιρέσεις οκτώ κρατών (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας) από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν δεν δείχνουν να καθησυχάζουν για την ώρα την πετρελαϊκή αγορά αναφορικά με πιθανές ελλείψεις στην προμήθεια αργού.

Οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράν θα συνεχίζουν να αγοράζουν απομακρύνοντας εν μέρει τους φόβους για πιθανές μεγάλες ελλείψεις οι οποίες δεν θα καταφέρουν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου brent καταγράφουν άνοδο κατά 1,5% στα 73,21 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ το Σαββατοκύριακο.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ακόμη και αν μειωθούν μελλοντικά (κάτι που αναμένεται) οι εξαγωγές του Ιράν, μέρος της ζήτησης αναμένεται να καλυφθεί από την αύξηση της παραγωγής στις χώρες του ΟΠΕΚ (Σαουδική Αραβία) αλλά και στη Ρωσία ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παράγουν μεγάλους όγκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon, οι εξαγωγές αργού του Ιράν μειώθηκαν μέχρι σήμερα σε 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από 2 εκατομμύρια τον Οκτώβριο και από τα περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα του 2018.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley «ο εφοδιασμός εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα ιδιαίτερα όσον αφορά στις Η.Π.Α., τη Μέση Ανατολή ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τη Λιβύη». Η τράπεζα προβλέπει ότι το brent θα φθάσει τα 77,5 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2019.

Η παραγωγή από τους κορυφαίους τρεις παραγωγούς στον κόσμο, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο τα 33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτι που σημαίνει ότι μόνο αυτές οι τρεις χώρες καλύπτουν πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ στοχεύει στην παραγωγή δυναμικότητας 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2019, από 4,6 εκατομμύρια σήμερα, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου Thamer Ghadhban την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider