Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν που θα «κάτσει» η τιμή του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν που θα «κάτσει» η τιμή του πετρελαίου
Νέες εκτιμήσεις της αγοράς αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν τεθεί σε ισχύ και τελικά αντί να οδηγήσουν σε νέα άνοδο όπως ανέμεναν αρκετοί αναλυτές, το πετρέλαιο κινείται πτωτικά, καθώς συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν όπως φαίνεται να ανακόψουν το ράλι του προηγούμενου μήνα, όπου το αργό πετρέλαιο τύπου brent έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, ξεπερνώντας τα 86 δολάρια το βαρέλι. Τότε, οι έμποροι ανησυχούσαν ότι οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις για το Ιράν θα δημιουργούσαν έλλειψη προμηθειών. Από τότε, όμως, οι τιμές μειώθηκαν κατά 15% καθώς η αγορά έχει επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Από την έλλειψη στην υπερπροσφορά;

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν, ενώ η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αύξησε επίσης την παραγωγή κοντά στο υψηλότερο επίπεδό της.

Η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες άρχισαν επίσης να αντλούν μεγαλύτερες ποσότητες ενώ οι ΗΠΑ χορήγησαν περιορισμένες απαλλαγές σε σημαντικούς εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου για να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Φαίνεται ότι η αγορά έχει ξαφνικά γίνει πιο χαλαρή σχετικά με τη διαθεσιμότητα αργού και οι τιμές έχουν εξασθενήσει αναλόγως.

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν τεθεί σε ισχύ στο σύνολό τους από τις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οκτώ χώρες έλαβαν δικαιώματα για να εισάγουν περιορισμένες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία.

Οι εξαγωγές του Ιράν ενδέχεται να μην φθάσουν στα χαμηλά επίπεδα στα οποία στοχεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά.

Όμως, ακόμη και με τις απαλλαγές, οι αναλυτές της FGE προβλέπουν περαιτέρω πτώση στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο εξάμηνο (από τα 2,8 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Απρίλιο).

Ο ΟΠΕΚ υπολογίζει πτώση της ζήτησης

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν τον Ιούνιο να χαλαρώσουν τις περικοπές παραγωγής τους, υπό την πίεση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο, προσπαθώντας παράλληλα να μειώσει τις εξαγωγές του Ιράν.

Η Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε να αντισταθμίσει με μεγαλύτερες ποσότητες την έλλειψη στην αγορά και, αργότερα, δήλωσε ότι θα ενισχύσει την παραγωγή στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα η οποία αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Βασίλειο θέλει να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, η υπερβολική προσφορά θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο υπουργός Ενέργειας Khalid A Al-Falih δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να υπάρξει πιθανή υπερπροσφορά. «Μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση πετρελαίου",»είπε.

Τα σχόλια έγιναν λίγο μετά από τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω από την πλευρά του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα την επόμενη χρονιά, χαμηλότερα από τα 1,5 εκατ. βαρέλια φέτος.

Πλεονάζουσα παραγωγή

Η αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και οι μεγαλύτερες ποσότητες που αντλεί πλέον η Σαουδική Αραβία, αυξάνουν φυσικά τα αποθέματα.

Από την άλλη, ακόμη και με βάσει αυτά τα δεδομένα, ίσως να μην είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές στον εφοδιασμό.

Ο Neil Beveridge αναλυτής της Bernstein, εκτιμά ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μειώθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή λίγο περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης.

Πρόσθεσε ότι αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να ωθήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα εξακολουθήσει να υπάρχει «φυσική έλλειψη πετρελαίου στον κόσμο», ενώ στις εκτιμήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί άλλες χώρες άλλες χώρες οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στις διαταραχές του εφοδιασμού όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και η Λιβύη.

Οι «ταύροι» στοιχηματίζουν σε ανακοπή του ράλι

Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι ο κύκλος της ανόδου μάλλον τελειώνει και ποντάρουν σε πτώση της τιμής. Πολλά funds έχουν μειώσει τις θέσεις τους στα 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού, ποσότητα σημαντική, αλλά πολύ μικρότερη από το 1 δισ. των τελευταίων δύο ετών.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider