ΙΕΑ: Το ακριβό πετρέλαιο θα επιφέρει πτώση στη ζήτηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Το ακριβό πετρέλαιο θα επιφέρει πτώση στη ζήτηση

Πτωτικά αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ζήτηση πετρελαίου για το 2018 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η οποία πλησιάζει στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο IEA αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2018, από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 51% τον τελευταίο χρόνο, χάρη στις συντονισμένες μειώσεις της παραγωγής και, αυτό τον μήνα, λόγω των ανησυχιών για την ιρανική παραγωγή αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη για τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Ανασταλτικά στη ζήτηση λειτουργεί και η μείωση των επιδοτήσεων για τους καταναλωτές οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταργηθεί.

Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου ο ΙΕΑ σημειώνει ότι:

«Θα ήταν ασυνήθιστο ένα τέτοιο μεγάλο άλμα να μην επηρεάσει την αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα αφού οι επιδοτήσεις για τους καταναλωτές έχουν μειωθεί ή καταργηθεί σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία χρόνια».

Τα αποθέματα πετρελαίου στα πλουσιότερα κράτη του κόσμου έχουν μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας, το επίπεδο στο οποίο στοχεύει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι εταίροι του, καθώς το μπλοκ περιορίζει την παραγωγή του αργού για δεύτερο χρόνο.

«Προς το παρόν, το ταχέως αναπτυσσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον θα μετατοπίσει την προσοχή μακρά από τα αποθέματα καθώς οι παραγωγοί και οι καταναλωτές εξετάζουν πώς να περιορίσουν την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε ο IEA.

Τέλος, από την πλευρά του οργανισμού επισημάνθηκε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι είναι έτοιμος να δράσει εάν υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την επαρκή τροφοδοσία των αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider