Το Ιράν «βυθίζει» το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ιράν «βυθίζει» το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια

«Σπάει» ξανά το ψυχολογικό φράγμα των 30 δολαρίων/βαρέλι το αργό, μετά τα θετικά μηνύματα από το Ιράν για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, κατά τις επιταγές της Δύσης, που ανοίγει το δρόμο για άρση κυρώσεων στις εξαγωγές.

Το πράσινο φως από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα σημάνει την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από την Τεχεράνη κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την υπερπροφορά πετρελαίου και πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Την ίδια ώρα, ανάκαμψη του πετρελαίου στα επίπεδα των 40 δολαρίων/βαρέλι «βλέπουν» οι αναλυτές της Goldman Sachs, για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε πείσμα πολλών επενδυτικών τραπεζών που προειδοποιούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί, ακόμη και μέχρι τα 16 δολάρια/βαρέλι, η Goldman ξεκαθαρίζει ότι δεν σπάζεται το «σενάριο των 20 δολαρίων», εφόσον «οι ισορροπίες δεν έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω» μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, δεν προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά σε επίπεδο αποθηκευτικής δυναμικότητας λόγω της υπερπροσφοράς. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η αύξηση της παραγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί τα 340.000 βαρέλια ημερησίως.

«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι η πρόσφατη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κυκλικής εξασθένησης της ζήτησης παρά των επίμονων πιέσεων λόγω προσφοράς και μακροοικονομικών στοιχείων από το 2013», σχολιάζουν οι αναλυτές της GS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider