Ώθηση στο πετρέλαιο δίνουν οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώθηση στο πετρέλαιο δίνουν οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 62,89 δολάρια και το μπρεντ στα 66,31 δολάρια.

Σε υψηλό μηνός σκαρφάλωσε το πετρέλαιο την Πέμπτη λαμβάνοντας ώθηση από τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αλλά και του ΟΠΕΚ ενώ το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύεται από τις προσδοκίες για σταδιακή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας από την πανδημία.

Η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου πρόκειται να εξισορροπηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 το 2020, ανέφερε η μηνιαία έκθεση του IEA. Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια παραγωγή μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να καλυφθεί η ζήτηση.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ ο οποίος διατηρεί για την ώρα το πλαφόν στην παραγωγή, αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα ενώ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.

Η πειθαρχία του εφοδιασμού και οι οικονομίες που ανακάμπτουν αναμένεται να δώσουν στο πετρέλαιο την ευκαιρία να ξεφύγει από τα επίπεδα που κινήθηκε πρόσφατα, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

«Παραμένουμε θετικοί στην πρόβλεψη ότι το πετρέλαιο θα κυμανθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι το 3ο τρίμηνο του 2021 στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης της ζήτησης και της συγκρατημένης προσφοράς», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων παρουσίασε επίσης τις προβλέψεις της για την αιχμή της παγκόσμιας ζήτησης για το πετρέλαιο κίνησης σε ετήσια βάση έως το 2026, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και την στρατηγική για την απανθρακοποίηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, δεν προβλέπει ότι η ζήτηση θα φθάσει στο peak αυτή τη δεκαετία λόγω της ανάπτυξης των πετροχημικών και των αγορών καυσίμων αεροσκαφών, αν και αναμένει ότι η συνολική ζήτηση πετρελαίου μετά το 2025 «θα είναι αναιμική κυρίως λόγω του εξηλεκτρισμού».

Την Πέμπτη το πρωί (11:20 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 62,89 δολάρια και το μπρεντ στα 66,31 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider