Πετρέλαιο: Ώθηση στις τιμές δίνουν οι προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ώθηση στις τιμές δίνουν οι προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικονομίας

Συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις οι τιμές πετρελαίου τη Δευτέρα ύστερα από το σοκ που προκάλεσε στην αγορά η καθώς η αποδιάρθρωση της παραγωγής και των διυλιστηρίων πετρελαίου του Τέξας λόγω της χειμερινής καταιγίδας.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης από τις προσδοκίες ανάκαμψης της ζήτησης λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης και της αισιοδοξίας που υπάρχει στην αγορά λόγω της διάθεσης του εμβολίου κατά της COVID-19.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για το μπρεντ κατά 10 δολάρια και εκτιμά ότι μπορεί να φθάσει τα 70 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και 75 το τρίτο τρίμηνο.

«Προβλέπουμε τώρα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν νωρίτερα , λόγω των χαμηλότερων αναμενόμενων αποθεμάτων και του υψηλότερου οριακού κόστους - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - με την δραστηριότητα του upstream να αναθερμαίνεται επίσης», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman.

H ύφεση της προσφοράς δημιούργησε μεγαλύτερο έλλειμμα από ό, τι ανέμενε η αγορά καθώς ο ασυνήθιστα ψυχρός καιρός στο Τέξας οδήγησε σε αποστέρηση από την αγορά έως και 4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) ακατέργαστης παραγωγής μαζί με 21 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια παραγωγής φυσικού αερίου, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τα πληρώματα που εργάζονται στις πετρελαιοπηγές θα χρειαστούν πιθανότατα αρκετές ημέρες για να αφαιρέσουν τις βαλβίδες πάγου, να επανεκκινήσουν τα συστήματα και να ξεκινήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα διυλιστήρια των ακτών του Κόλπου των ΗΠΑ καταγράφουν ζημιές και ενδέχεται να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να αποκατασταθούν, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι εταιρείες πετρελαίου του ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ βλέπουν μια περιορισμένη ανάκαμψη στην προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου φέτος, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί των ΗΠΑ παγώνουν την παραγωγή παρά τις αυξανόμενες τιμές, μια απόφαση που θα βοηθήσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Την Δευτέρα το πρωί (10:34 ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 59,52 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,47% και το μπρεντ στα 63,39 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 0,61%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider