Fitch: Το μπρεντ θα μπορούσε να πέσει στα 45 δολάρια το 2021

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Το μπρεντ θα μπορούσε να πέσει στα 45 δολάρια το 2021
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν όταν μερικές φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να μειωθούν στα 45 δολάρια ανά βαρέλι το 2021, παρά τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου, ανέφερε αυτή η εβδομάδα ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Fitch Ratings.

Αυτό είναι σχεδόν 9% χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει η δημοσκόπηση του Refinitiv Eikon. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, το μπρεντ θα μπορούσε να φθάσει τα 50 δολάρια το επόμενο έτος, ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά ότι η τιμή θα φθάσει τα 46,59 δολάρια.

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Μαριντσένκο, ανώτερος διευθυντής της Fitch Ratings, δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι πιο φειδωλή.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του μπρεντ θα κυμανθούν, κατά μέσο όρο, στα 45 δολάρια το επόμενο έτος», είπε στην CNBC «Capital Connection» την Παρασκευή. «Αυτό προϋποθέτει ότι η ζήτηση θα παραμείνει ασθενής έως τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή η πρόοδος όσον αφορά στον μαζικό εμβολιασμό πιθανότατα δεν θα είναι πολύ γρήγορη».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν όταν μερικές φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer-BioNTech και Moderna, ανακοίνωσαν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους (άνω του 90% τον περασμένο μήνα).

Ωστόσο, ο Μαριντσένκο είπε ότι τα εμβόλια «πιθανότατα δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο» στη ζήτηση πετρελαίου μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του την Πέμπτη συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο, μια αύξηση η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από την αρχική συμφωνία του Απριλίου (η οποία προέβλεπε αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα). Αυτό μειώνει τις περικοπές παραγωγής στα 7,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider